Nova pića su veoma popularna u Evropi, posebno u Velikoj Britaniji i Škotskoj gde se prodaju u tržnim centrima, bioskopima, parkovima i drugim javnim mestima. Mogu se na sličnim mestima naći i kod nas.
Zašto su slatka pića sa ledom opasna za decu?
Lekari su utvrdili da je za decu opasan glicerin ili E422, aditiv koji se nalazi u dečjim napicima. To je ono što daje željeni efekat kašastog soka, sprečavajući smrzavanje pića i deluje kao zaslađivač bez šećera. Neka deca su se time otrovala.
„Iako je E422 umereno toksičan za ljude, količina koja se obično nalazi u slašiju je toliko mala da redovna konzumacija predstavlja mali rizik za odrasle i stariju decu. Njihovo telo može da ga obradi pre nego što nivo glicerola poraste i postane problem, izazivajući toksičnost. Međutim, to ne važi za malu decu, zbog njihove znatno manje telesne težine“, zaključili su lekari.
Takođe su dodali da prekomerna konzumacija glicerina kod dece može dovesti do trovanja glicerinom, što zauzvrat izaziva slabost, glavobolju, mučninu, šok, pijanstvo, hipoglikemiju (nizak nivo šećera u krvi) i gubitak svesti.
Stručnjaci Britanske agencije za standarde hrane (FSA) su kao moguće znake intoksikacije glicerolom uključili i sledeće:
- bleda, hladna koža
- peckanje usana
- povećan broj otkucaja srca
- znojenje
- osećaj anksioznosti, razdražljivosti;
- brzo ili plitko disanje
- žeđ
- zamagljen vid
- konfuziju
- konvulzije
Roditelji dečaka hospitalizovanih zbog trovanja glicerinom rekli su da su postali manje aktivni oko 30 do 60 minuta nakon što su njihova deca popila ledeno piće i onesvestila se.
FSA je naglasila da takva pića ne bi trebalo da se prodaju deci uzrasta do četiri godine zbog opasnosti od glicerina. Deca oko 18,14 kg su u opasnosti, kažu stručnjaci. Osim toga, upozorenje je prošireno i trgovcima na malo, kojima je FSA savetovala da koriste minimalnu količinu glicerina u takvim pićima.
(Yumama/J.D.)
BONUS VIDEO