Metalne slamke su ekološki mnogo prihvatljivija opcija, ali njihova krutost može da predstavlja sigurnosnu opasnost, posebno za malu decu. Jedna majka iz SAD-a podelila je iskustvo u kom je njen četvorogodišnji sin umalo preminuo upravo zbog metalne slamke.Ona mu je probila vitalnu arteriju u grlu i privremeno prekinula dotok krvi u mozak.

Njen sin je u trenutku dok je pio sokić sa metalnom slamkom pao preko praga, i u toj milisekundi, slamka mu je probila grlo. Kada su roditelji videli njegovo lice obliveno krvlju, pomislili su da se ugrizao za jezik. Ali kada je stigla Hitna pomoć, postalo je jasno da je dečakov gubitak krvi posledica teže povrede.

Lekari su utvrdili da je četvorogodišnjak pretpreo povredu unutrašnje karotidne arterije, jednog od glavnih puteva koji obezbeđuju mozak krvlju i kiseonikom. Uspeli su da zaustave krvarenje tako što su ranu obmotali gazom, ali 'popravka' arterije bio im je izazov. Mesto povrede dodatno je zakomplikovalo stvari.

"Povreda je bila veoma blizu lobanje, što je činilo situaciju previše rizičnom da joj se pristupi hiruški", rekao je lekar koji je primio dečaka.

Oni su došli na ideju da ugrade tanku cevčicu u arteriju i gurnu je do rane na vratu. Zatim su stvorili potpuno novu karotidnu arteriju u unutrašnjosti dečakove stare karotidne arterije, koristeći stentove za zaustavljanje krvarenja i vraćanje protoka krvi u mozak. Zahtev je trajao 45 minuta, a dečak je morao da bude nedelju dana u medicinski indukovanoj komi. Nakon toga je počeo da se oporavlja.

Deca, piće, slamčica
Shutterstock Deca piju sokić sa slamčicama

Roditelji su svoju priču podelili sa svetskim medijima želeći da upozore sve na to koliko metalne slamke mogu da budu opasne za decu. Iako se dečak dobro oporavio, nesreća je bila dovoljna da njegovi roditelji zauvek pamte i momentalno odustanu od upotrebe metalnih slamki.

(Yumama)