ISTRAŽIVANJE POTVRDILO STARO PRAVILO: Deca koja rastu na selu manje pate od mentalnih poremećaja

Najnovije istraživanje danskih naučnika sa Univerziteta Arhus ne ostavlja nikakvu sumnju. Deca koja su odrasla na selu imaju manji rizik od depresije i drugih mentalnih poremećaja kasnije u životu od dece koja su odrasla u u gradovima.

Shutterstock

Kako se ispostavilo, efekat zelenila je zaista umirujući. A to potvrđuju i konkretni brojevi. Tako je nova studija sprovedena u Danskoj otkrila da mladi ljudi koji žive u prirodnom, zelenom okruženju imaju do 55% manje šanse da pate od problema mentalnog zdravlja kao odrasli . Podaci su prikupljeni, između ostalog: korišćenjem satelitskih podataka prikupljenih 1985-2013. Zahvaljujući njima, naučnici su bili u mogućnosti da precizno procene dostupne zelene površine gde su domovi porodica sa decom, oko milion Danaca. I uporedili su već procenjeni prostor direktno sa statističkim rizikom od razvoja mentalnog poremećaja kasnije u životu. Istraživači su uključili šesnaest različitih mentalnih poremećaja, uključujući depresiju. Svoje rezultate objavili su u Zborniku radova Nacionalne akademije nauka.

Kako to da zelenilo promoviše mentalno zdravlje?

Istraživači predvođeni dr Kristine Engeman primetili su da zelene površine stvaraju više društvenih zajednica i podstiču veću fizičku aktivnost, što zauzvrat poboljšava kognitivni razvoj dece, što rezultira pozitivnim uticajem na njihovo celokupno mentalno zdravlje. S druge strane, život u gradu, uključujući buku, zagađenje vazduha, infekcije i loše socio-ekonomske uslove, što može povećati rizik od mentalnih poremećaja.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Kako da dete stiče prijatelje  TikTok/stricek_dusko