Ne postoji ništa bolje za decu od igre na nekoj livadi, na travi, ali mališani, a i roditelji treba da budu oprezni kada su u pitanju biljke i cveće koje tu rastu jer mogu da budu otrovni ili da izazovu opekotine.

Mama po imenu Odri Kejn upozorila je roditelje na divlji paškanat koji raste i na livadama u Srbiji, a koji sa svojim žutim cvetovima izgleda potpuno bezopasno. Međutim, njena ćerka Ela je dodirnula ovo cveće u njihovoj bašti, nakon čega se ujutru probudila sa malim plikovima na koži.

Međutim, već kasnije tog dana su se mali plikovi pretvorili u velike, crvene opekotine po celom telu, nakon čega je ova mama otkrila da je njena ćerka došla u kontakt sa divljim paškanatom.

divlji paškanat.jpg
Shutterstock 

Ova biljka inače sadrži otrovni sok koji, kada dođe u dodir sa kožom, sprečava kožu da se štiti od sunca, te se javljaju opekotine usled izloženosti prirodnom svetlu.

Nakon konsultacija sa četiri različita lekara, ovoj majci je rečeno da ćerku ne izlaže suncu, da nosi duge rukave kada je napolju, a da opekotine leči hidrokortizonom, preneo je britanski The Sun.

"Zabolelo me je da je gledam u bolovima, sa svim tim opekotinama po celom telu. Imamo tu biljku po celoj bašti, mislili smo da je to samo neko cveće, nismo znali da je opasna", rekla je ova mama, dodajući da devojčica čak nije ni brala cveće, već je samo dodirnula stabljiku kada se sagla da pomiriše.

"Ubrzo su se pojavile opekotine, koje su se znatno pogoršavale i širile narednih dana, pojavile su se po celom licu. Mora da se očešala o neku jer je imala opekotine i na nozi".

Srećom, njena devojčica je sada dobro, opekotine su potpuno zarasle i neće imati nikakve ožiljke, ali je svakako želela da upozori druge roditelje.

BONUS VIDEO:

Otrovno cveće Tiktok/ucahteam

(Yumama/N. Z.)