Moja ćerka i ja imamo najveći problem sa mučninom kada putujemo brodom, avionom ili autom. Ali to nas ne sprečava da letimo i krstarimo. Ukoliko želite da se i vi rešite mučnine za vreme putovanja, probajte neki od ovih devet saveta koji su i nama od velike pomoći. 

1. Koristite đumbir za mučninu

Đumbir je priridno sredstvo koje pomaže kod problema sa stomakom. Đumbir možete naći u obliku tableta, u prahu ili možete kupiti svež i skuvati kao čaj.

2. Skrenite misli

Okupirajte deteu pažnju i skrenite mu misli sa mučnine. Možete da mu čitate neku priču, da mu date da sluša muziku ili audio knjigu, da gleda neki film. Sve što uključuje previše razmišljanja kao što ja na primer igranje igrica, može da pogorša stvari.

3. Probajte sa lekovima


U apoteci možete da kupite lekove protiv mučnine kao što su Dimigal ili Klomentol. Oni najbolje deluju ako se popiju sat vremena pre polaska na putovanje. Mojoj ćerki i meni su ovi lekovi najviše pomogli prilikom putovanja kruzerom.

4. Pažlljivo birajte mesto sedenja

U slučaju da se vozite kruzerom najbolje je da birate kabinu koja nije mnogo ispod palube. Ako je u pitanju čamac, sedite na sredini, gde su minimalni pokreti. Uvek sedite tako da gledate u pravcu u kom se krećete i, ako je ikako moguće, gledajte ka horizontu. 5. Probjate akupresuru


Postoje narukvice protiv mučnine koje se oslanjaju na akupresuru. Ova narukvica stimuliše tačku na ručnom zglobu za koju akupresuri veruju da ublažava mučninu. Imam prijeteljicu koja je ovu naruvicu nosila tokom prvih meseci trudnoće i koja može da garantuje njeno dejstvo. Moja ćerka i ja ih redovno nosimo kada letimo. Ako nemate ovu narukvicu, možete jednostavno da pomoću tri prsta pritisnete tačku ispod šake, odnosno na ručnom zglobu. Ja ovo uglavnom radim kada krenu turbulencije u avionu.

6. Držite se proteinskih grickalica

Stručnjaci savetuju da pre putovanja nikako ne konzumirate obilne obroke. Umesto toga sa sobom ponesite proteinske grickalice i jedite na svakih sat vrmena kako biste izbegli da vam stomak bude prazan. Možda je to razlog zašto u avinonu dele kikiriki ali svakako nemojte se oslanjati na to, već ponesite svoje grickalice.

7. Izađite na svež vazduh

Ako postoji mogućnost da udahnete svež vazduh, znajte da on čini čuda! Kada smo se jednom prilikom bili na Havajima i između ostalog se vozili katamaranom (vrsta čamca od dva spojena trupa) i kada su talasi u jednom trenutku bili veliki i mučnina na vidiku, hladna voda mi je pokvasila lice a vetar me je dodatno osvežio što mi je baš pomoglo da i ne dođe do mučnine.

8. Probajte slatku zanimaciju

Probajte bombone sa eteričnim uljima koje deluju protiv mučnine. Takođe postoje i lizalice za decu koje su specijalno namenjene za tretiranje mučnine, a koje možete pronaći u apotekama. Svakako slatkiš može da uteši dete koje ima mučninu pa čak i ako je to samo psihološki.

9. Koristite eterična ulja

Eterična ulja imaju prirodno dejstvo na simptome mučnine. Probajte ulje od đumbira, peperminta da ublažite osetljivost stomaka i želuca.