Tokom praznika većina porodica odlazi na putovanje gde će uživati sa najmilijima. Najjednostavnije prevozno sredstvo nam je auto, a kada su deca u pitanju, to može biti ispraćeno mučninama i povraćanjem.

Mučnina tokom putovanja se mnogo češće dešava kod dece nego kod odraslih. To može biti vrlo neprijatno i za dete, ali i za mamu i tatu. Baš zato, postoji nekoliko stvari koje možete da uradite kako biste sprečili mučninu kod deteta:

1. Neka gleda napred tokom putovanja

Ako znate da je dete sklono mučninama tokom putovanja, najbolje bi bilo da ono sedi na sredini zadnjeg sedišta, jer će tako gledati napred. Ne bi trebalo da gleda u knjigu, telefon, jer će to samo pogoršati stanje. Možete se igrati nekih igara zbog kojih dete mora gledati ispred sebe, a samim tim ćete mu skrenuti pažnju i zaboraviće na mučninu.

2. Putujte u vreme spavanja

Ako vam je važnije da stignete nego da uživate u putovanju, može biti dobra odluka da krenete uveče, kako bi dete prespavalo većinu puta.

3. Bolje birajte hranu koja se lako vari, umesto začinjene

Ako jedete pre putovanja, odaberite namirnice koje se lako vare i koje ne izazivaju mučnine. Birajte nezačinjenu, suvu hranu, pahuljice, a izbegavajte slatkiše i zaslađene napitke, jer mogu biti teški za stomak.

4. Otvorite prozor

Svež vazduh mnogo pomaže i zaista može sprečiti pojavu mučnine. Zagušljiv prostor ili neki jači mirisi mogu pogoršati mučninu.

Šta ako detetu ipak bude muka?

Ukoliko ipak dođe do mučnine, zaustavite auto i odmorite se na vazduhu, u nekom parkiću ili prostoru koji vam je dostupan. Možete se prošetati sa detetom ili, ako mu je lakše, pustiti ga da malo legne i opusti se. Ako u blizini imate prodavnicu, možete kupiti nešto na bazi đumbira, jer je on odličan za umirivanje stomaka. Skrenite detetove misli sa mučnine.

izvor: yumama