Čmičak je infekcija oka koja se često javlja kod dece. Podseća na bubuljicu i nalazi se na unutrašnjoj ili spoljašnjoj strani kapka. Iako čmičak, takođe poznat kao Hordeolum, možda nije ozbiljno zdravstveno stanje, može donekle izazvati nelagodnost kod mališana. S obzirom na to da čmičak ponekad može da izazove crvenilo na oku, lako ga možete zameniti sa konjuktivitisom. Roditelji se zato pitaju, da li je čmičak kod dece zarazan, međutim, možete biti sigurni da nije.

Postoje dva načina na koje čmičak može da se javi:

1. Spoljašnji

Neke žlezde su prisutne u blizini trepavica. Kada se inficiraju, na spoljnoj osnovi linije trepavica se razvija čmičak.

2. Unutrašnji

Unutrašnji čmičak se razvijaju na unutrašnjoj strani oka, blizu ivice kapka. Postoje žlezde poznate kao tarzalne žlezde koje se nalaze duž oboda očnih kapaka. Kada se ove tarzalne žlezde začepe bakterijskom infekcijom, formira se unutrašnji čmičak. On je mnogo bolniji od spoljašnjeg i potrebno mu je duže vreme da se zaceli.

Uzroci

Kapci imaju žlezde koje proizvode masnoće, lojne žlezde i suzne žlezde koje pomažu da oči budu podmazane. Kada bakterija staphilococcus aureus izazove infekciju u jednoj od ovih žlezda, ona izaziva blokadu, što dovodi do formiranja čmička. Neki drugi načini na koje se može formirati ova infekcija je kada se žlezde začepe mrtvim ćelijama kože i masnoćama trljanjem ili dodirivanjem očiju bez prethodnog pranja ruku .

Kako izgleda čmičak?

Čini se da je čmičak crvenkasta kvrga sa žućkastom tačkom u sredini koja podseća na bubuljicu. Čmičci se nalaze na očnim kapcima i ispunjeni su gnojem, zbog čega izgledaju prilično upaljeno i bolno. U nekim slučajevima, oko je crveno i bolno zbog iritacije.

Koja deca su u većem riziku?

Sva deca su izložena riziku od pojave čmička, ali neka zdravstvena stanja povećavaju rizik. Oni sa dijabetesom, teškim seboreičnim dermatitisom, visokim nivoom lipida u serumu i slabim imunološkim sistemom imaju veću verovatnoću da razviju ovu očnu infekciju.

Simptomi

Neki rani simptomi čmička daju vam do znanja da ga vaše dete razvija. Budite spremni da ga sprečite kada primetite sledeće simptome:

 • Otok koji se nalazi na kapku
 • Crvenilo oko otečenog područja
 • Žalbe na bol u oku
 • Osetljivost na dodir
 • Osetljivost na svetlost
 • Osećaj kao da je nešto u oku
 • Suzne oči
 • Iscedak iz očiju
 • Na kapku se formira kora
 • Svrab u očnim kapcima i oku

Dijagnoza

Čmičak se može dijagnostikovati jednostavnim fizičkim pregledom. U nekim slučajevima, će se možda uraditi neke testovi kako bi se isključila bilo koja druga moguća stanja sa sličnim simptomima.

Lečenje

Većina ovakvih upala se isuši i na kraju nestane sam od sebe u roku od nekoliko dana. Ako ne dođe do poboljšanja, verovatno će vam lekar prepisati lokalni antibiotik. Često se koriste oftalmološke masti sa antibioticima. Za one slučajeve koji su veoma teški, vaš lekar će da hirurški drenira čmičak i prepisaće sistematske antibiotike.

Kako sprečiti čmičak?

S obzirom na to da su čmičci uzrokovani bakterijama koje uđu u oči, postoji nekoliko stvari koje možete da uradite kako biste sprečili infekciju:

 • Izbegavajte dodirivanje očiju: Naučite svoju decu da izbegavaju trljanje ili dodirivanje očiju što je više moguće. Ako treba, pobrinite se da steknu naviku da dobro peru ruke pre nego što to rade.
 • Pravilno šminkanje: Ako je vašem detetu dozvoljeno da se šminka, proverite da li je šminci istekao rok i da li je skida mnogo pre spavanja.
 • Nega kontaktnih sočiva: Ako vaše dete nosi kontaktna sočiva, proverite da li dobro vodi računa o sočivima, da li ih održava čistim i uvek pere ruke pre nego što dodirne sočiva ili oči.
 • Dobre higijenske navike: Neka vaše dete navikne da pere lice i umiva oči pre spavanja.

Kako da se brinete o čmičku?

Uglavnom nije nešto o čemu treba da posebno brinete, ali svaki roditelj često se plaši da li će se otarasiti čmička u oku deteta. Evo nekoliko jednostavnih saveta da olakšate bol i neprijatnost:

 • Topla kompresija: Navlažite mali, mekani peškir toplom vodom. Iscedite ga, a zatim stavite topli peškir na detetov čmičak na najmanje pet minuta. Koristite drugi čist peškir svaki put kada ga ponovo potopite u vodu.
 • Opominjite dete da ne dodiruje često lice i upaljeno oko: Vaše dete može biti u iskušenju da protrlja ili dodirne čmičak zbog iritacije. Povremeno ćete morati nežno da podsetite svoje dete da izbegava da ga dodiruje što je više moguće.
 • Nemojte ga stiskati: Oduprite se iskušenju da istisnete čmičak. Ostavite da se sam zaceli i osuši. Kada se to dogodi, očistite područje krpom namočenom u toplu vodu.
 • Kapi za oči: Vašem detetu lekar će da prepiše antibiotsku mast za oči ili kapi za oči. Dakle, strogo se pridržavajte svih uputstava lekara.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO 

Trik mame za kupovinu prave veličine cipelica bebi Tiktok/yana_mom_