Dobra vest je da je ovo ponašanje sasvim normalno i da pokazuje da dete raste i razvija se. Manje dobra vest je da je često praćeno tantrumima. Međutim, postoji mnogo stvari koje roditelji mogu učiniti kako bi život sa veoma nezavisnim mališanom bio manje stresan za sve.

Evo pet odličnih saveta za početak:

1. Dozvolite dodatno vreme

Ponekad jednostavno dodavanje 5 minuta pre bilo kog polaska, kada treba da izađete i obavite nešto može pomoći da se smanji pritisak. To ne znači da će stvari ići glatko ali možda ćete se osećati malo manje pod stresom ako znate da ne trčite kasneći sve vreme.

2. Smislite aktivnosti koje su detetu primamljive

Ako treba da obavite aktivnost za koju znate da će vaše dete insistirati da vam pomogne, odvratite mu pažnju onim što može da uradi ali mu je ipak veoma zanimljiva obaveza koja je pogodna za mališane. Da, ovo zahteva malo razmišljanja unapred, ali vredi truda i može vam čak postati druga priroda i osigurati da se vaše nezavisno dete i dalje oseća korisnim i pomalo odraslim. Ako treba da kuvate ručak, dajte detetu da ono u svojoj šerpici nešto isto “kuva”, ako perete, prostirete veš, neka se igra sa štipaljkama i sl.

3. Neka urade pola

Neki zadaci se mogu deliti između vas i vašeg deteta. Na primer, možete iga zamoliti da odaberu šolju, a vi ćete da mu sipate piće. Možda možete da mu navučete pola čarape a ono može da je povuče do kraja. Kada ima smisla, dopustite timski rad da bi se dete ostvarilo, čak i ako to može potrajati malo duže.

4. Obezbedite izbore

Ako ste mudri, velike su šanse da već znate da pružanje opcija vašem detetu može da reši potencijalne sukobe. Pitajte „Da li bi voleo zelenu šolju ili plavu?“ ili „Da li bi danas ovsenu kašu ili jaje na tostu?“ Davanje izbora detetu može im pomoći da se osećaju manje pod kontrolom i manje frustriranim izazovima, a i zrelije.

5. Pripremite se da budete zbunjeni

Naravno da vaše dete trenutno želi da ga tretiraju kao veliko, ali to ne znači da neće biti beba pred spavanje! Budite fleksibilni, saosećajni (prema sebi i svom detetu) dok se krećete kroz ovaj period detinjstva koji se stalno menja. I ako nijedan od ovih saveta ne odgovara vašem detetu, nije od velike pomoći, znajte: neće uvek biti ovako i potreba vašeg mališana da radi stvari svojim, lošim ili sporim tempom je siguran znak da uči i raste. 

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Kako devojčica od 5 godina uspavljuje sestricu TikTok/halesmoore