Da li ste znali da su pacijenti morali da drže toplomer dužine stopala oko 20 minuta da bi izmerili svoju telesnu temperaturu pre nego što je 1867. izumljena prenosiva manja verzija? Toplomer je od tada prošao kroz razne modifikacije kako bi zadovoljio trenutne potrebe. Danas dolaze u različitim oblicima, funkcijama, a to vam se može prilikom kupovine toplomera za decu, činiti prekomplikovano, kako prenosi Parenting First Cry.

Kako birati termometar za dete
Shutterstock Živin termometar

1. Živin toplomer

Ovo su najtradicionalniji toplomeri, koji se u poslednje vreme ne koriste mnogo zbog rizika koji nose. Živi toplomeri su napravljeni od stakla koje se lako može razbiti, a živa je sama po sebi otrovan element iako su ovo vrlo tačni toplomeri. Ako vam treba nešto za kućnu upotrebu, možda ćete želeti da preskočite živin i pređete na sledeći tip.

Kako birati termometar za dete
Shutterstock Trakasti termometar

2. Trakasti toplomer

Trakasti toplomer se koriste za merenje telesne temperature tako što se  stavljaju na čelo na nekoliko minuta. Jednostavni su za upotrebu i prenosivi, ali ne pokazuju baš tačne telesne temperature.

3. Digitalni toplomer

Digitalni toplomeri daju očitavanja za nekoliko minuta. Mogu se koristiti za snimanje temperature pazuha, oralne ili rektalne temperature. Temperature u pazuhu imaju tendenciju da budu manje tačne, oralne temperature zavise od nekoliko faktora i imaju tendenciju da variraju, dok su rektalne temperature veoma problematične. Ako proverite temperaturu vašeg deteta odmah nakon što pojede nešto hladno ili toplo, očitavanje može veoma da varira. Takođe, digitalnim toplomerima je potrebno vreme za merenje temperature, a za malu decu su neprijatni.

Rektalni toplomeri se često koriste za odojčad i malu decu, dok se za stariju decu koriste oralni digitalni. Kada idete po ove toplomere, morate osigurati da su očišćeni, dezinficirani i čuvani odvojeno iz higijenskih razloga. Izbegavajte da koristite isti digitalni toplomer za više od jednog deteta kako biste sprečili prenošenje infekcija koje izazivaju bolest čak i ako ga dezinfikujete alkoholom. Takođe, korišćenje rektalnog toplomera može povećati nelagodnost bolesnog deteta, posebno ako ga probudite da biste izmerili temperaturu. Osim toga, veća je verovatnoća da će deca reagovati na ovu nelagodnost kada im nije dobro.

Kako birati termometar za dete
Shutterstock Ušni termometar

4. Timpanični ili ušni toplomer

Kao što ime govori, toplomer za uši se koriste za očitavanje temperature unutar ušnog kanala. Mogu se koristiti za decu od šest meseci i stariju. Kada su pravilno postavljeni, mogu dati vrlo tačna očitavanja. Možda će vam trebati malo vežbe, jer očitavanje uglavnom zavisi od toga koliko je dobro pozicioniran u uhu. Zapamtite da ušni vosak ili prirodne krivine unutar uha takođe mogu uticati na tačnost očitavanja. Toplomer za uši su dizajnirani da izazovu nultu nelagodnost, ali vaše dete bi se moglo izvijati pri pomisli da joj se nešto stavlja u uvo. Mnogi pedijatri ne koriste pravilno toplomer za uši. Takođe se ne preporučuje korišćenje ušnog toplomera ako vaše dete ima infekciju uha sa temperaturom.

Temporalni arterijski toplomer

Toplomer za temporalne arterije mogu izgledati slični infracrvenim, ali nisu. Infracrveni mere temperaturu kože, koja zavisi od mnogo promenljivih faktora koji dovode do lažnih pozitivnih i negativnih rezultata. Stoga su infracrvene  izuzetno neprecizni.

Kada donesete odluku i kupite kvalitetan toplomer za kućnu upotrebu, morate zapamtiti nekoliko stvari pre nego što ga upotrebite.

Stvari koje treba zapamtiti kada koristite termometar za decu

  • Kada koristite oralni toplomer, uverite se da vaše dete nije konzumiralo hranu ili tečnost najmanje 20 minuta ranije. Temperatura hrane može uticati na očitavanje.
  • Ako se vašem detetu čini neprijatno zbog invazivne prirode toplomera koji ste odabrali, najbolje je izabrati neinvazivnir.
  • Uvek obavestite lekara o vrsti instrumenta koji ste koristili za merenje temperature detetu. To će pomoći da sazna koliko je tačan obrazac groznice i preporuči će odgovarajući tretman/lekove. Ako je potrebno, uzmite malo uputstva od lekara da ubuduće tačno merite telesnu temperaturu vašeg deteta.
  • Vodite evidenciju o drugim simptomima, kao što su razdražljivost, loše varenje, dijareja, povraćanje, umor, prehlada , itd. zajedno sa temperaturom i odmah potražite medicinsku pomoć zbog visoke temperature.
  • Izmerite temperaturu svom detetu nekoliko puta dnevno. Temperatura ujutru je uvek najniža, a jako raste u ranim večernjim satima, oko večere.

Groznica može izazvati paniku kada to najmanje očekujete. Kvalitetan toplomer koji daje tačna očitavanja bez izazivanja nelagode vašem detetu može biti samo vaše najverniji alat.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Mališan pomaže mami u čišćenju TikTok/mariaurangaa