Dok se svaki roditelj plaši dana kada će njihova beba prvi put da se prehladi, ovo je normalan deo detinjstva i nažalost, desiće se u nekom trenutku. Vreme provedeno u društvu druge dece (braće i sestara ili druge dece u vrtiću) i nejak imuni sistem bebe znači da su jednostavno podložnije prehladi.

Evo nekoliko stvari koje treba znati o prehladi kod beba i simptomima koji bi mogli ukazivati na nešto ozbiljnije.

Da li je prehlada opasna za bebe

Ako se vaša beba prehladi, pokušajte da ne brinete. Prehlada izazvana virusom obično nije nešto zabrinjavajuće - osim nervoze i neprospavanih noći koje mogu uslediti. Međutim, virusi mogu eskalirati u ozbiljniju bolest koja potencijalno može biti opasna za malu bebu.

Karakteristične simptome „obične prehlade“ može izazvati više od 100 različitih vrsta virusa. Na sreću, imunološka zaštita se razvija tokom vremena i sa svakom bolešću. Znajte da je normalno da deca predškolskog uzrasta i mlađa imaju šest do osam prehlada godišnje. Dok su određeni virusi verovatnije prisutni u jesenjim i zimskim mesecima, bebe se mogu prehladiti u bilo koje doba godine.

Ako je vaša beba u vrtiću, može izgledati kao da ima curenje iz nosa koje nikada ne nestaje. Ovo može biti posledica uzastopnih prehlada od različitih virusa ili samo simptoma jedne prehlade koja se zadržava nakon što telo očisti virusnu infekciju.

Kako mogu da znam da li je moja beba prehlađena

Može biti mnogo simptoma prehlade, uključujući groznicu (definisanu kao bilo koja temperatura veća od 38C), curenje iz nosa, kašalj, gušenje ili bilo koju kombinaciju gore navedenog. Nosni sekret može biti bistar ili može izgledati žute ili zelene boje. Kijanje, nervoza, smanjen apetit ili promene tokom dojenja su drugi pokazatelji prehlade. Rektalni termometar daje najtačnije merenje telesne temperature.

Šta mogu da uradim

Pošto prehladu izazivaju virusi, ne postoji „lek“. Zdrav imuni sistem koji normalno funkcioniše će se sam boriti i očistiti virus. Antibiotici ne leče bolesti izazvane virusom, a kao što naziv govori, leče samo bakterijske infekcije. Prehlada obično traje sedam do 10 dana.

Da biste pomogli vašoj bebi da se oseća udobnije:

 • Tretirajte groznicu i temperaturu lekovima preporučenim od pedijatra, prema njegovom uputstvu
 • Dajte više tečnosti
 • Izbegavajte davanje sokova ili drugih slatkih tečnosti osim ako vam to nije uputio rekao lekar
 • Dozvolite puno odmora, spavanja i dremanja
 • Koristite fiziološke kapi da razredite gustu sluz u bebinom nosu, nakon čega sledi pumpica za nos
 • Koristite ovlaživač u njihovoj sobi dok spavaju
 • Sedite u  uparenom kupatilu ako nemate ovlaživač za sobu

Obavezno negujte bebu izolovanu kod kuće, kako biste izbegli širenje bolesti u vrtiću. Obično se deca mogu vratiti kada simptomi počnu da se poboljšavaju i kada nisu imala temperaturu najmanje 24 sata. Obratite se lekaru vašeg deteta za konkretne preporuke o tome kada je bezbedno da se vratite u obdanište.

Da li treba da vodim bebu kod doktora zbog prehlade

Ako je vaše dete manje od tri meseca, obratite se njegovom lekaru na znake bilo koje bolesti kako bi se uverili da vaša beba nema druge infekcije koje treba da se leče.

Ako je vaša beba starija od 3 meseca, pozovite lekara za:

 • Znake dehidracije (manji od normalnog broja mokrih pelena)
 • Promene u disanju koje zahtevaju hitnu negu (ako brzo diše, veoma teško da diše ili promeni boju, pozovite hitnu pomoć ili idite u hitnu pomoć)
 • Kašalj (naročito ako se pogoršava, ne poboljšava)
 • Bol u uhu
 • Crvene oči ili žuto-zelene krmelje
 • Naglo smanjenje vremena provedenog u dojenju ili broju flašica
 • Nema poboljšanja nakon nedelju dana

7 Alarmantnih simptoma

Ako vaša beba ima visoku temperaturu, drhtanje/drhtavicu, ubrzano disanje, potpuno odbijanje da pije bilo kakvu tečnost, neobično nisku energiju, teško se budi, ima plave usne, lice ili grudi, pozovite hitnu pomoć i potražite medicinsku pomoć lekara odmah.
.

(Yumama)

BONUS VIDEO

Deca za svadbu pripremila iznenađenje svojoj učiteljici folklora Kurir/Z.G.