U prelaznom periodu između godišnjih doba ili prosto, kada su temperature neuobičajene za određeno doba godine, kao što je slučaj ove zime, u parkovima se često mogu videti deca najrazličitije obučena – od onih koji nose maltene skafandere, do onih koji su obučeni u prolećne jaknice.

Mame često nisu sigurne kako adekvatno da obuku dete, pa im je prosto neverovatno da neko pusti dete da u februaru trči po parku u majici kratkih rukava, iako je napolju, recimo 15 stepeni.

Portal mamadu.pl preneo je reči mame po imenu Ana, čije dete u februaru nosi kratak rukav ako je napolju dovoljno toplo za to i tvrdi da se nikad ne razboleva, a evo i zašto.

"Korisno je da pročitate koliku temperaturu deca osećaju kada se kreću. Ako je 13 stepeni u hladovini, biće nekoliko stepeni toplije na suncu ili ako dete skače, penje se", kaže ova mama.

Ona je istakla da je proteklog vikenda odvela ćerku u park, a obukla joj je majicu s kratkim rukavima, preko toga tanku duksericu i tanku, prolećnu jaknu. Devojčica je vozila bicikl, a na pola puta do parka je skinula jaknu. Nakon što se neko vreme igrala, rekla je mami da želi da skine i duksericu.

"Zašto sam je pustila, umesto da joj kažem da nastavi da trči u debljoj odeći? Zato što sam pratila razumno pravilo proveravanja detetovog vrata i leđa, kako bih proverila da li joj je hladno ili vruće", pojašnjava mama Ana. Ovo pravilo inače podrazumeva da ukoliko su detetu vrat i leđa uobičajeno topli, znači da je taman dovoljno obučeno, ako su hladni, hladno mu je, a vreli vrat i leđa ukazuju na to da je mališanu vruće. 

Ona je objasnila da, da je devojčici vrat bio topao, a dukserica već postajala vlažna od znoja, "bila bih luda da sam je pustila da se i dalje znoji – tada bi mogla da se prehladi jer vetar duva po njenom telu mokrom od znoja".

Mama Ana je istakla da roditelji greše što deci oblače debele, zimske jakne, stavljaju zimske kape i oblače skafandere, dok oni stoje u majicama i bez kapa.

"Problem nisu nosići koji cure u vrtiću, nego to što se neka deca razbolevaju svake dve nedelje. Nije ni čudo, jer ljudi misle da iako je napolju 13 stepeni u febrauru, treba ti jakna, pa čak i starija deca koja umeju da kažu da im je vruće, ne mogu da skinu jakne jer ih roditelji ubede da je hladno za to. Nasuprot tome, u julu moraš da nosiš bluzu bez jakne iako je napolju pet stepeni, ali leto je...", istakla je ona.

Ana još pita "ako deca nose jakne do kolena i zimske kape na 13 stepeni napolju, šta rade kada je minus tri? Da li nose tri jakne i dve kape? Horor!

Moje dete ima dobar imunitet zahvaljujući činjenici da je od najranijeg uzrasta oblačim u skladu sa temperaturom i vrstom aktivnosti. U uzrastu od sedam godina, već zna kada joj je vruće i ne mora bespomoćno da nosi deset slojeva odeće kao neka deca. I nosiće majicu s kratkim rukavima i u januaru, ako je napolju toplo", zaključila je.

BONUS VIDEO:

Trik za lako oblačenje bodića bebama TikTok/ewanandfriends

(Yumama/N. Z.)