Zdrava rutina spavanja je kritična za naše blagostanje, ali stanja kod dece kao što su ADHD, anksioznost ili drugi poremećaji senzorne obrade otežavaju im da odu na spavanje i da se potpuno odmore. Ponderisana ili teška ćebad su se koristila zbog svojih terapeutskih efekata za lečenje dece, pa čak i odraslih koji teško zaspu, kako prenosi Parents First Cry.

Šta je ponderisano ćebe?

Ponderisano ćebe, ili 'gravitaciono ćebe', je vrsta teškog pokrivača koji je napravljen od dva sloja čaršava ispunjenih perlama. Perle su napravljene od materijala kao što su plastika za hranu, staklo, metal, pa čak i pirinač. Oni popunjavaju prostor između dve tkanine koje formiraju ćebe i ravnomerno su utkane na mesto da bi bile ravnomerno teške. Sama ćebad je napravljena od mekog materijala za dodatni taktilni osećaj koji umiruje i dodaje pritisak na kožu kada se povuče preko tela. Ideja koja stoji iza upotrebe pokrivača je stimulacija dubokog pritiska koja ima smirujući efekat na decu sa anksioznošću i poremećajima senzorne obrade.

Da li su ponderisani ćebad bezbedni za decu?

Ponderisana ćebad je najbolje isprobati pod nadzorom pedijatra ili terapeuta kod dece koja pokazuju senzorne poremećaje. Ako i dalje želite da isprobate ponderisana ćebad za malu ili stariju decu, preporuka proizvođača je da se ne koristi za decu mlađu od dve godine. To je zato što bebe mlađe od dve godine možda neće moći da se raspetljaju tokom spavanja i rizikuju da se uguše. Za stariju decu, ponderisana ćebad su generalno bezbedna sve dok se pridržavate ograničenja težine i veličine za uzrast.

Kako ponderisano ćebe može pomoći detetu?

Mnogo je razloga zašto roditelji biraju ova ćebad za svoju decu. Evo ponderisanog ćebeta za beneficije za decu:

1. Olakšava anksioznost i promoviše san

Duboki pritisak dodira koji na telo vrši ponderisano ćebe pomaže u promociji sna kod dece koja se osećaju uznemireno noću ili dok odlaze u krevet ili dece koja moraju da spavaju u novoj kući ili okruženju. Deca koja pate od nesanice takođe će bolje spavati jer se osećaju bezbedno pod utegnutim ćebetom.

2. Pomaže deci sa autizmom

Deca kod kojih je dijagnostikovan poremećaj autističnog spektra mogu imati poteškoće da pređu sa jedne aktivnosti na drugu zbog preteranog uzbuđenja. Roditelji i nastavnici koriste tešku ćebad za autizam u takvim slučajevima kako bi im pomogli da se smire i fokusiraju.

3. Poremećaj pažnje i hiperaktivnosti (ADHD)

ADHD pogađa milione dece širom sveta, a mnogi ga imaju i u odraslom dobu. Ponašanja karakteristična za ADHD uključuju impulsivnost, nepažnju, hiperaktivnost , itd. Ponderisana ćebad pomažu ovoj deci da se umire noću pre spavanja ili tokom dana.

4. Pomaže deci sa posttraumatskim stresnim poremećajem (PTSP)

Neka deca takođe imaju PTSP u ranom dobu, što ometa njihovu sposobnost komunikacije sa drugima. PTSP može izazvati iznenadnu anksioznost ili napade panike kod dece koji se mogu lečiti korišćenjem ponderisanih ćebadi.

Kako funkcionišu ponderisana ćebad

Mehanizam rada ponderisanih ćebadi se objašnjava nečim što se zove terapija dubokim pritiskom na dodir. To podrazumeva primenu ravnomernog, ali nežnog pritiska na telo u obliku grljenja, stiskanja ili čvrstog držanja. Pritisak deluje na prirodne hormone našeg tela dajući osećaj opuštenosti. Na primer, dug dubok zagrljaj dovodi do oslobađanja našeg tela „hormona sreće“ zvanog serotonin. Ovaj hormon je odgovoran za bezbroj pozitivnih efekata na telo, od kojih je jedan uklanjanje stresa. To je isti razlog zašto biste se osećali srećno i sigurno kada zagrlite voljenu osobu, roditelja ili najboljeg prijatelja.

Ponderisana ćebad funkcionišu slično tako što daju osećaj pritiska na telo i smiruju decu kada imaju napad anksioznosti ili se osećaju previše stimulisani da odu u krevet. Jedan efekat serotonina je da se pretvara u drugi hormon koji utiče na san koji se zove melatonin. Deca brže zaspu kada u njihovom sistemu radi ovaj hormon spavanja.

Preporučena težina ponderisanih ćebadi

Kao pravilo, ponderisana ćebad ne bi trebalo da bude veća od 10 procenata težine deteta plus 500g do 1kg. Na primer, ponderisano ćebe za trogodišnjaka koji teži 13kg bilo bi oko 1,5kg do 2kg. Tinejdžer od 50kg može dobro da se nosi sa ćebetom od 5-6kg. Veća ili manja težina određuje se individualnim preferencijama deteta.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Koliko je važna podrška roditelja, video koji je raznežio svet TikTok/dailyhumanmotivation