Mnoge mame odlučuju da bebi probuše uši kada su stare tek nekoliko meseci. Neke to rade jer im se dopada da beba nosi minđuše, neke smatraju da je bolje da se bebe ne sećaju bušenja ušiju, a neke jer žele da izbegnu pitanje da li je dečak ili devojčica.

Koji god da je razlog za bušenje ušiju, uglavnom svaka mama ima i dilemu kada je OK da dete nosi minđuše. Sajt dziecko.medonet.pl otkrio je kakve su preporuke Američke akademije za pedijatriju kada je u pitanju bušenje ušiju deci.

Kada je OK da deca nose minđuše

Ono što je važno uzeti u obzir prilikom promišljanja kada detetu probušiti uši je njegova zrelost. Prema mišljenju Američke akademije za pedijatriju, najbolje je sačekati da dete dovoljno poraste da samo može da brine o higijeni ušiju, odnosno da samo čisti rupicu za minđušu.

Iako bušenje ušiju generalno nije opasno, postoji mali rizik od komplikacija. Zato, ako se malom detetu probuše uši, roditelji moraju da vode računa da se higijena pravilno održava, ali uvek postoji rizik da će tako malo dete dodirivati tek probušenu rupu prljavim rukama, ali i da će tokom igre zakačiti i potencijalno povrediti uvo.

Moguće komplikacije

Kao što smo rekli, komplikacije su retke, ali postoji rizik. Neke od mogućih komplikacija su krvarenje, hematom, infekcija, pojava apscesa (gnojenje) ili alergijske reakcije.

Bezbedno bušenje ušiju

Pedijatri savetuju roditeljima da dobro paze gde će odvesti bebu na bušenje ušiju, kako bi sve bilo sterilno i čisto, profesionalno obavljeno. Takođe, savet je da se detetu uho buši iglom, a ne pištoljem za bušenje.

Nakon bušenja ušiju, potrebno je voditi računa o higijeni i čistiti uvo dok rupica ne zaraste. Takođe, treba izbegavati često dodirivanje ušiju, kako bi se smanjio rizik od infekcije.

BONUS VIDEO:

Tata doveo devojčicu na bušenje ušiju TikTok/leslie_yue

(Yumama/N. Z.)