Normalno je da dete, baš kao i odrasli, ima neprijatan zadah ujutru, nakon buđenja. Loš zadah se medicinski naziva halitoza, a ako ga primetite kod dece, treba obratiti pažnju na njihovo zdravlje, kaže specijalista za dečju stomatologiju dr Viktorija Šeludkova, jer to može biti simptom i nekih zdravstvenih problema.

Evo šta sve može da bude uzrok neprijatnog zadaha kod dece.

Loša oralna higijena

Ovo je jedan od najčešćih uzroka neprijatnog zadaha. Ako dete ne opere zube i jezik dobro, ako ne koristi konac za zube, plak se nagomilava između zuba i počinje da stvara neprijatan miris, kaže dr Šeludkova za wday.ru. To vremenom može da dovede do bolesti zuba i desni.

Suva usta

Normalno je da ujutru budu usta suva, te da se u skladu sa tim javi i neprijatan zadah, ali ako to primetite kod mališana i tokom dana, onda je to signal nekog problema. Na primer, može biti u pitanju rinitis, hronični sinusitis, uvećani krajnici mogu da "teraju" dete da diše na usta, što za posledicu ima nedovoljnu proizvodnju pljuvačke, a to znači i da se manje ispiraju ostaci hrane iz usta. Zbog toga dolazi do razvoja bakterija u ustima, koji emituju neprijatan miris.

Patologija

Kada na zubima postoji nelečeni karijes, anaerobna mikroflora se aktivno razvija u ustima, što znači da bakterije proizvode jedinjenja sumpora i organske kiseline koja ispavaju. Otuda zadah koji miriše na sumpor.

Zapaljenje desni – gingivitis ili parodontitis takođe mogu da budu uzroci neprijatnog mirisa, s tim što u ovom slučaju više podseća na miris fekalija.

Među zbijenim ili iskrivljenim zubima se može nagomilati plak koji je nezgodno očistiti, a to može da dovede do karijesa i lošeg zadaha.

Ukoliko neki zub nije dobro popravljen odnosno plomba nije dobro stavljena, može desiti da se ispod nje zavlače ostaci hrane, koji vremenom uzrokuju loš zadah.

Problemi sa varenjem

Neprijatan miris može da bude uzrokovan i nekim problemim u gastrointestinalnom traktu, poput gastritisa, metaboličkih problema, problema sa jetrom, intolerancijom na gluten.

Halitoza i ozbiljne bolesti

Dijabetes tipa jedan i dva može da utiče na zadah dece. Ketoni koji se akumuliraju u krvi i urinu uzrokuju zadah koji miriše poput acetona. I bolesti bubrega mogu da utiču na loš zadah (miris poput amonijaka), kao i bolesti jetre (miris buđi ili belog luka).

Ukoliko loš zadah ne nestaje nakon temeljnog pranja zuba, to je znak da se verovatno iza toga krije neki zdravstveni problem, tako da je najbolje da dete odvedete kod stomatologa, a zatim kod lekara kako bi se utvrdilo o čemu je tačno reč.

BONUS VIDEO:

Olakšajte bebi rast zubića TikTok/themcmullinfamily

(Yumama/N. Z.)