Evo na šta treba obratiti pažnju kada birate tepih za dečiju sobu, kako prenosi Electrodry. Bez obzira što ćete prvo pomisliti na divne svetle meke nijanse i materijale, šarene prostirke sa  dečijim motivima,omiljenim likovima iz crtanih filmova, morate se pre svega voditi praktičnošću. tepih mora biti hipoalergen, lak za usisavanje, uklanjenja fleka, pranje. Da ne zapliće pri hodanju, ne kliza se, tačno staje svuda po podu, bez podvlačenja pod nameštaj ispod koga ga je jako teško održavati. Za početak izaberite vrstu materijala, debljinu, pa tek onda boje, dezen.

1. Izaberite pravu vrstu vlakna

Postoje četiri glavna tipa vlakana koje možete izabrati: vuna, najlon, polipropilen ili poliester obojen rastvorom.

VunaNajbolji izolator od hladnoće od svih vrsta tepiha, veoma izdržljiva, ali najteža za čišćenje i spada u nepreporučljiva ako postoji opasnost od astme.

Najlon Prijatan na dodir i dugo traje. Lako će izbledeti blizu sunčanog prozora i nije uvek lako skinuti stare mrlje kod najlonskog tepiha.

Polipropilen Otporan na izbeljivanje i mrlje. Privlači masnoće, što otežava čišćenje nakon nekoliko godina. Oseća se dosta neprijatno ili grubo.

Poliester obojen rastvorom Dugotrajan i mekan, ali je malo glatkiji kada je nov. Otporan na UV-zrake i mrlje. Preporučuju se kao najbolji tepih za dečiju sobu, jer daje najbolji balans prijatnosti, otpornosti na habanje, mrlje i pristupačnu cenu.

2. Pronađite pravu teksturu i debljinu

Debeli (ili „plišani“) tepih je udoban za decu da sede i igraju se i daje toplinu prostoriji. Ovo su puni tepisi koji će se vremenom ugaziti i stanjiti ali u početku mogu biti pomalo naporni za hodanje. Ovo obično nije problem u spavaćoj sobi, ali može biti uzeto u obzir ako planirate da imate isti tepih u hodniku ili susednim prostorijama.

Kako izabrati dečiji tepih
Shutterstock 

Pleteni ćilim, itison

Itison je obično teže habajući od debljeg tepiha i manje je verovatno da će patiti toga da se ugazi, stanji. Pod nogom je tvrđi od punog vunenog, može biti abrazivan, da grebe na kolenima dece kada se igraju. Kandže kućnih ljubimaca mogu povući petlje na ćilimu, dajući mu neravni izgled. Ovakav tepih je dobro prelazno rešenje dok tražite najbolji tepih za dečiju sobu, jer daje prostoriji ugodan, privlačan osećaj i veoma je udoban za decu da sede i igraju se. Lako se održava, mnogo mogu da se peru i u veš mašini.

Kako izabrati dečiji tepih
Shutterstock 

3. Koju boju treba da izaberem?

Lakše je promeniti boju zidova nego boju tepiha, jer kvalitetne podne obloge obično zahtevaju veća ulaganja, postavljanje. Isprobajte zagasitije boje da sakrijete prljavštinu i tragove obuće, a sobu ukrasite detaljima u bojama zidova ili svetlim nameštajem po vašem izboru. 15 godina je tipičan život tepiha u spavaćoj sobi, tako da odluke o tepihu treba da se donose na osnovu trenutnih i budućih potreba i ukusa vaše porodice.

Koje su najgore mrlje kod tepiha?

Jednom kada odaberete najbolji tepih za dečiju sobu, poželećete da se o njemu brinete na najbolji mogući način. Ovo su neke od najčešćih mrlja kod tepiha sa kojima ćete se susresti dok deca rastu prosipaju, dešavaju im se razno razne nezgode u kući.

Povraćanje - Ako ste roditelj, verovatno ste naišli na incident sa povraćanjem na svom tepihu, bilo da je to od male bebe ili bolesnog deteta. I iako je to verovatno poslednja stvar koju ćete želeti da uradite, moraćete da delujete brzo. Više pročitajte u tekstu o uklanjanju fleka od povraćanja.

Urin - Deca i mrlje od urina idu zajedno kao grašak i šargarepa. Brzo tretiranje mrlje od mokraće i njenog mirisa je važno jer kada se urin osuši, iza sebe ostavlja bakterije i soli mokraće, koje rastu i proizvode miris kada je prisutna vlažnost. Više pročitajte u tekstu o uklanjanju fleka od urina.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Kako umiriti dete pred spavanje TikTok/courtneyenglish.ot