Redakciji portala Telegraf javilo se nekoliko roditelja koji su ispričali da nakon pauze zbog virusa decu nisu mogla da se vrate u vrtić i pored ozdravljenja, a nakon što su pedijatri isproveravali vakcinalni status deteta. Pedijatri isto rade sada i ukoliko dete treba da ide na rekreativnu nastavu. Nepotpuno vakcinisano dete, jednostavno, ne može da bude u kolektivu, osim ukoliko ne postoje opravdani razlozi zašto dete ne može da se vakciniše.

"Sin mi je bio bolestan i napravio pauzu u vrtiću. Nakon što je ozdravio otišli smo na kontrolu kod pedijatra i po potvrdu, međutim, doktorka nam je rekla da ne može da je dobije, tačnije da ne može da se vrati u kolektiv jer nije primio vakcinu protiv velikog kašlja," priča mama Dragana iz Beograda.

Dodaje da dete tu dozu vakcine protiv velikog kašlja nije primilo jer je sa 6 meseci imalo kovid, te je savetovano da se sa vakcinom sačeka.

"Moram da istaknem da sam veoma srećna što mi je pedijatar na to ukazala, i što, koliko god meni bilo nezgodno u tom trenutku, nije želela da se moje dete izlaže riziku, ni ono, ali i da se sačuva kolektiv u koji on boravi," rekla je Dragana za Telegraf.

Sličnu priču isričala je i druga, mama Ana, dok je Jelena rekla da, prvo što je pedijatar uradio kada su otišli da im se popuni zdravstveni karton za rekreativnu nastavu, proverila je da li je dete primilo sve vakcine.

Sve ovo je pokrenuo veliki kašalj i boginje koje su se pojavile u Srbiji, kojih ne bi bilo da je obuhvat vakcinacijom protiv ovih bolesti na nivou na kom bi trebalo da bude. Podsećanja radi, četiri bebe su preminule od posledica velikog kašlja u Srbiji u ovoj sezoni (a ukupno pet od letos), a morbile (male boginje) su od 6. februara potvrđene kod tri osobe - kod sina (15) i majke, a juče i kod dečaka od 8 godina, učenika drugog razreda jedne Osnovne škole u Beogradu.

Jedino oružje protiv ove dve bolesti jeste upravo, vakcinacija.

Doktor Ivana Begović Lazarević, načelnik Jedinice za imunizaciju Gradskog zavoda za javno zdravlje nedavno je objasnila, da bez obzira na to što se sve vreme pojavljuju novi oboleli od velikog kašlja, vakcinacija treba da se sprovodi.

"To nam je jedno od osnovnih oružja da sad smanjimo dalje povećanje broja obolelih, odnosno razmere epidemije. Sva zdrava deca koja nisu kompletno ili uopšte vakcinisana treba da se jave lekaru i da prime vakcinu. To nam je osnovno oružje protiv velikog kašlja, kao i da se svako ko je oboleo javi lekaru i ne ide u kolektiv da ne bi dalje širio infekciju", kaže dr Begović Lazarević.

Imunizacija vakcinom (DTaP, IPV, HIB)) protiv velikog kašlja, difterije i tetanusa, počinje sa navršena 2 meseca života i sprovodi se petovalentnom vakcinom u tri doze sa razmakom od najmanje 4 nedelje između doza. Prva revakcina se daje u drugoj godini života, godinu dana (najkraće 6 meseci) nakon sprovedene primarne serije petovalentnom vakcinom. Druga revakcina se sprovodi četvorovalentnom vakcinom i daje se u okviru priprema za polazak u prvi razred osnovne škole, najkasnije u toku prvog razreda.

Dr Begović podseća da za vakcinaciju dete treba da bude zdravo, ali da to ne podrazumeva da vakcinu ne sme da primi, odnosno da se odbije mališan kojem curka nosić i ima temperaturu 37.5.

"Dete koje je sa temperaturom ispod 38 i samo mu curi nos može da se vakciniše" - kaže dr Begović.

Svaku posetu lekaru iskoristiti za proveru vakcinalnog statusa

Prema njenim rečima, pedijatri svaku posetu dece Domu zdravlja, treba da iskoriste da provere njihov vakcinalni status.

"Bilo koja poseta lekaru, da li zbog potvrde za vrtić, izostanka iz škole, radi odlaska na ekskurziju treba da se iskoristi da se pregleda vakcinalni status, i ako dete ima i 37.5 može da bude vakcinisano. Svaka poseta lekaru treba da se iskoristi da se baci pogled na vakcinalni status. To je obaveza pedijatra, kao što će da kaže dobar dan, izvolite, zašto ste došli. I, kada je bila epidemija morbila, to je bilo osnovno prilikom dolaska kod lekara, da pedijatar pogleda i vakcinalni status," pojašnjava de Begović Lazarević.

Ona podseća da svaka vakcina može da da reakciju na mestu aplikovanja, i povećanu temperaturu u roku 24 do 48 sati nakon vakcinacije. Ukoliko ima potrebe, ta temperatura slobodno može da se obara lekovima za snižavanje temperature.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" tri deteta su preminula krajem prošle godine, a jedno ove. Od 1. do 31. januara ove godine u Srbiji su prijavljena 253 slučaja pertusisa. U tom periodu prijavljen je jedan smrtni ishod uzrokovan pertusisom kod nevakcinisanog deteta mlađeg od tri meseca.

Najveći broj slučajeva pertusisa registrovan je u uzrasnim grupa dece od 10 do 14 godina, kao i kod osoba starijih od 20 godina, dok je najveća uzrasno-specifična stopa incidencije zabeležena u uzrasnoj grupi odojčadi mlađe od 12 meseci. Najveći broj slučajeva pertusisa prijavljen je u Beogradu i u Južnobačkog okrugu, dok su najviše stope incidencije bile na teritoriji Južnobanatskog i Južnobačkog okruga.

BONUS VIDEO:

Trik mame za kupanje bebe TikTok/ taylardegen

(Telegraf/Yumama/T.A.S.)