Epidemija velikog kašlja u Beogradu uzrokovala je da 4 bebe preminu, jedna je na respiratoru. Deca koja su obolela često su hospitalizovana, a stručnjaci ističu da je uzrok vraćanja bolesti velikog kašlja nedovoljno vakcinisanih.

Prof. dr Zoran Radojičić, specijalista dečije hirurgije i profesor Medicinskog fakulteta, u emisiji "Jutro" na TV Prva istakao je da je jedino rešenje vakcina i objasnio koji su najugroženiji pacijenti i kako da se zaštitimo:

"Pacijente koji su najosetljiviji i nezaštećeni, deca do 6 meseci, pacijenti koji imaju druge udružene bolesti, da njih moramo zaštititi. Osim vakcinacijom, takođe i smanjivanje mogućnosti kontakta pacijenata koji kašlje, koji imaju mogućnost da prenesu bolest, da ne dolaze u kontakt sa takvim pacijentima, decom pre svega. I ako dolaze, da se nose maske. To je jednostavan način kako možemo da sprečimo širenje epidemije."

Simptomi velikog kašlja se najčešće manifestuju nekontrolisan kašalj, praćen škripanjem pri udahu, povraćanje ili grčeve tokom ili nakon napada kašlja, iscrpljenost nakon napada kašlja, povraćanje od kašlja, problemi sa disanjem... Pri prvim simptomima neophodno je da odvedete dete kod lekara.

Šta je to što još mogu da urade roditelji u vidu prevencije:

"Roditelji treba da budu odgovorni kao što su i do sada, većina njih, pre svega u načinu nege dece, da budu obazrivi oko toga, da ne dovedu dete u kontakt sa respiratornim infekcijama. I ponovo se vraćamo na vakcinu, ukoliko imaju dileme, ukoliko je nešto nejasno, da razgovaraju sa ljudima u koje imaju poverenje. Medicina zasnovana na činjenicama je nešto što svaki lekar mora da respektuje i donosi svoje stavove." - objasnio je dr Radojičić.

BONUS VIDEO:

"AKO NOVOROĐENČE DOBIJE VELIKI KAŠALJ, PRESTAJE DA DIŠE!" Eksperti o vesti da su 4 bebe preminule: Ne znate šta je u pitanju Kurir televizija

(Yumama/T.A.S.)