Deca umeju da budu i te kako uverljiva kada žele da slažu mamu ili tatu. U tome su posebno vešti kada dođu u tinejdžerske godine, ali pojedini znaci pomoći će vam da otkrijete kada vas mališan laže.

Velika pauza između pitanja i odgovora

Ako postavite detetu pitanje na koje bi trebalo s lakoćom da odgovori, a on napravi veliku pauzu, vrlo je verovatno da vas laže. Na primer: "Jesi li otišao na trening juče?". Kada je vašem detetu potrebno vreme da odgovori na ovako jednostavno pitanje, sve su šanse da zapravo razmišlja šta da vam kaže.

Menjanje teme ili isticanje nevažnih informacija

Slično tome, ako dete na direktno pitanje koje mu postavite odgovara tako što pokušava da skrene temu ili vam u prvi plan ističe nevažne informacije umesto onog ključnog, verovatno je da nešto krije, piše psichologytoday.com.

Viši glas

Kada osoba govori o nečemu u šta nije sasvim sigurna, oseća u vezi sa tim anksioznost ili strah, ton glasa joj nesvesno postaje viši. To se takođe odnosi i na situacije kada laže i ne oseća se najprijatnije što mora da skriva istinu.

Nedostatak prirodne pauze u govoru

Neki ljudi i deca prosto brzo govore i to je sasvim OK, ali ako to nije osobina koja je uobičajena za vaše dete, već ono počne da priča brzo kada ga nešto pitate, moguće je da vas laže. Nedostatak prirodne pauze u govoru je znak da se svojski trudi da vas ubedi u nešto.

Prosto, postoji strah da ako govori sporije ili napravi pauzu u govoru, da ćete "provaliti" istinu.

Zamuckivanje koje inače nije prisutno u govoru

Ako dete inače ne zamuckuje dok govori, ali se to dešava kada ga nešto ispitujete, moguće je da je to znak nervoze, ali i laganja.

Izbegavanje kontakta očima

Izbegavanje kontakta očima prilikom govora se inače povezuje sa neiskrenošću, mada se može desiti i da je neka osoba stidljiva pa da iz tog razloga izbegava da vas pogleda.

Ali, vi dobro poznajete svoje dete i ako sada odjednom gleda u pod dok ga vi nešto pitate, verovatno pokušava da sakrije istinu od vas.

Fizička distanca i barijere

Kada razgovarate sa svojim detetom i posumnjate da vas laže, obratite pažnju na govor tela – ako drži ruke ili noge prekrštene, okreće telo u stranu od vas, držite neki predmet na grudima kao da se brani od vas, staje iza fotelje, recimo, zapravo pokušava da napravi fizičku barijeru između vas. Ovi neverbalni znaci ne moraju nužno da znače da dete laže, ali su signal da nije baš potpuno otvoreno i iskreno.

Na kraju, imajte na umu da ako i primetite neko od ovih ponašanja kod vašeg deteta, to nije odmah potvrda da vas laže. Osobe koje su sigurne u ono što govore najčešće ne iskazuju nijedno od navedenih ponašanja, ali opet, stidljivost ili neki drugi razlog mogu opravdati takvo ponašanje. Svakako, budite oprezniji ako primetite ove znake kod svog deteta i pokušajte da istražite više kako biste bili sigurni da li vas laže.

BONUS VIDEO:

Tata smislio trik kakod a dete gleda manje TV TikTok/tworcubed

(Yumama/N. Z.)