Problemi su počeli u 22. gestacijskoj nedelji kada je prestala srčana radnja prvog blizanca. Tri nedelje posle se rodio Jakov. Usled komplikacija na porođaju, Jakov je doživeo traumu i od tad kreće njegova borba za život.

U drugom danu života prebačen je na Institut za neonatologiju. Intubiran je kao ekstremno nezrelo novorođenče u teškom kliničkom stanju.

Budi human.jpg
Foto: Budi human 

Ultrazvuk mozga pokazao je krvarenje II stepena da bi se nakon par dana pogoršalo u IV stepen krvarenja u mozgu koje je prouzrokovalo cistu.

Kada je bi star svega sedam dana, Jakovu su počeli da otkazuju bubrezi. Imao je i neonatalne konvulzije. Moždane komore su nastavile da rastu pritiskajući mozak. Na mehaničkoj ventilaciji je proveo dva meseca a na oksigenoterapiji četiri meseca.

Uspostavljena mu je dijagnoza bronhopulmonalna displazija (hronično oštećenje pluća koje se obično javlja kod prevremeno rođene dece kod koje je primenjivana mehanička ventilacija i oksigenoterapija zbog akutne respiratorne ugroženosti) sa kojom se Jakov uspešno izborio i drži je pod kontrolom.

Jakov je u bolnici proveo šest meseci, od toga tri i po u inkubatoru. Prognoze lekare su bile loše ali je Jakov pokazao koliki je borac. Počeo je disati samostalno, naučio je piti mleko iz flašice.

Nakon izlaska iz bolnice odmah je krenuo na intenzivne fizikalne tretmane. Pomaka na bolje ima ali nedovoljno.

Jakov još uvek jede kašastu hranu, uči da govori, redovno ide na fizikalne i radne terapije kao i na defektološke i tifološke tretmane. Da bi dalje napredovao roditeljima je potrebna podrška svih nas.

Sredstva su mu potrebna za specijalističke i kontrolne preglede, dijagnostiku, fizikalne terapije, logopedske tretmane i instrumente, defektologa, tifologa, kraniosakralne terapije, ortopedska pomagala, terepijsko jahanje laboratorijske analize, suplemente, vitamine, tretmane matičnim ćelijama kao i za smeštaj u toku lečenja.

Jakov je jedan nasmejan i veseo dečak koji čeka našu pomoć.

Za Jakova! Budimo humani!

Pomozimo Jakovu!