Čak i odrasli plaču, neophodno je da se normalizuje pokazivanje emocija i da se toga ne stidi. Deca su takođe sklona da padnu i da se povrede, često pa i mnogo. Oni još uvek rade na svojim veštinama koordinacije, a to znači da možda imaju lošu ravnotežu. Uče o pretpostavljenom riziku, a to znači da mogu da rade stvari koje su opasne, a možda o tome ne razmišljaju uvek. Ako mama skrene pogled na dve sekunde, može doći do povrede.

Sve je ovo sasvim normalno za malu decu, ali to znači da će usput neminovno zaraditi neke udarace i modrice. Mogu čak dobiti i ozbiljnije povrede, poput posekotina za koje su potrebni šavovi ili slomljene kosti. U skoro svim ovim slučajevima deca će plakati. Iako mama možda pokušava da uteši, imam 10 razloga zašto deca treba da plaču kada su povređena.

To boli

Najvažniji razlog za plač kada se dogodi povreda je prosto zato što boli. Plač je trenutna reakcija na bol, a mama često može da se seti kada je prošla kroz bolno iskustvo (poput porođaja), a suze su više nego verovatno prolivene.

Nije nešto što mogu da kontrolišu

Nismo skloni da „kažnjavamo“ našu decu za stvari koje su van njihove kontrole, a plakanje je upravo to. Ne da bi roditelji kažnjavali svoju decu zbog plača, ali pokušaj da priguše suze ide protiv nečega što dolazi prirodno. Plakanje zbog fizičkog bola je refluks i treba mu dozvoliti da se desi.

Promene raspoloženja

Kada su deca mala, još uvek rade na tome kako da saopšte svoje potrebe roditeljima, a plakanje je njihov glavni metod, a to funkcioniše. Prema Raising Children, većina mama može da razlikuje plač svog deteta i znaju razliku između kmečanja i plača od bola. Kada je detetu dozvoljeno da plače kada ga boli, tako mami saopštava da nešto ozbiljno nije u redu.

Telo se nosi sa bolom

Telo ima svoj način da se nosi sa različitim stvarima koje mu se dešavaju, a to uključuje bol. Plakanje može biti zdrav način da se telo nosi sa bolom koji oseća. Da izražava deo adrenalina koji luči, i zapravo može pomoći da se smire. Ako se povredite, čak je i zdravo pustiti dete da vas vidi kako plačete, jer ono uči kako da upravlja svojim osećanjima.

Razvija empatiju

Empatija je važna veština koju čovek poseduje i deca o njoj počinju da uče od malih nogu. Kada je detetu dozvoljeno da plače kada je povređeno, to mu može pomoći da izgradi empatiju, kaže Vaš Kuper. Kada vide drugo dete kako plače od bola, lakše im je pomoći jer znaju o čimu se radi.

Pažnja i saosećanje

Roditeljima se često govori da ne treba preterano reagovati kada im dete bude povređeno i da to može pogoršati njihov odgovor. Međutim, ovo možda nije uvek najbolji slučaj. Prema One Time Through-u, kada kažemo svom detetu da ne plače kada je povređeno, možda im šaljemo pogrešnu poruku. Pošto znaju da su zaista povređeni, možda misle da vam nije stalo do njihovog bola.

Plakanje i hormoni

Prema Healthline-u, plakanje čini nešto našim telima biološki i može imati neke koristi. Prethodna istraživanja su pokazala da kada osoba plače, njeno telo oslobađa endorfine i oksitocin. Ove prirodne hemikalije mogu pomoći u ublažavanju nekih emocionalnih tegoba koje osoba oseća. To je oblik samoumirivanja.

Povezanost

Plakanje takođe može da ojača veze između deteta i roditelja. Kada se dete povredi, plače i ima odgovornog roditelja koji mu priskače u pomoć, to može ojačati tu vezu. Da dete nije plakalo da upozori roditelja da nešto nije u redu, vezivanja se ne bi dogodilo.

Potreba

Deca imaju potrebe, a plač je najbolji način da se uverite da su njihove potrebe zadovoljene. Kada njihove potrebe budu zadovoljene, naučiće kako da zadovolje potrebe drugih. To znači da će uzeti ono što im se dogodilo i primeniti to kada vide da je drugar, ili čak njihova mama, povređena.

Suze nisu slabost

Ako vam se dozvoli da plačete kada ste u bolu, to može mnogo značiti da su suze u redu, nisu sramota. To mogu biti suze sreće ili suze zbog mentalnog i emocionalnog bola. Ovako se može raditi na podizanju generacije koja ne vidi suze kao znak slabosti.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Smešne situacije se dešavaju i odraslima, koji se ponašaju kao deca TikTok/ kelsea_bowersmith