Mnoge mame i tate će primetiti da bebe dodiruju svoje genitalije kada su male, bez obzira da li su dečaci ili devojčice. Sa ovim mogu da počnu već od 4 do 6 meseci, kada bebe stekne kontrolu nad svojim udovima i rukama i počne da istražuje svoje telo. Zgrabiće sve što mogu da dosegnu, uključujući uši, stopala i genitalije.

Do uzrasta od 5 do 6 godina, i dečaci i devojčice dodiruju svoje genitalije bilo kada i bilo gde – tokom promene pelena, tokom spavanja, ili čak u javnosti – jer nemaju svest da je to sramota. Devojčice mogu trljati vulvu, dok dečaci mogu smatrati da je penis zanimljiv i lako dostupan deo tela za povlačenje. Istraživanje vaše bebe može biti povremeno ili prilično često. Oba su normalna. Kada ovo urade nekoliko puta, to može da zadovolji radoznalost vaše bebe i može prestati.

Kako reagovati kada vaša beba dodirne svoja intimna mesta

Ovu radoznalost možete čak iskoristiti kao priliku za podučavanje da pomognete svom detetu da se upozna sa svojim telom. Tokom kupanja recitujte bebi anatomski ispravna imena svih delova tela, uključujući penis i testise ili vulvu i vaginu.

Deca sa dve godine koja nastave ovo da rade, već možete da objasnite da takvo ponašanje nije primereno u javnosti. U početku, u takvim situacijama, možete im skrenuti pažnjui dati igračku, obično će usmeriti pažnju i radoznalost na drugo mesto.

Većina dece prestaje sa ovim do školskog uzrasta. Razgovarajte sa detetovim lekarom ako se guranje po ličnim delovima nastavi u javnosti nakon 5 ili 6 godina, ili ako vam se čini da je vaše dete neobično orijentisano na aktivnost i ometa normalne rutine ili igru.

Kada je dodirivanje genitalija problem
Malo je verovatno da vaša beba trlja ili vuče svoje genitalije zbog problema koji zahteva medicinsku pomoć. Povremeno, međutim, devojčice mogu da dobiju vulvovaginitis – crvenilo, otok i bol oko vagine i/ili vulve – od omekšivača, uske odeće ili mokrih pelena, između ostalih iritansa. Dečaci mogu da dobiju balanitis, ili crvenilo i otok u glavi penisa ili prepucijumu izazvane infekcijom. Ova stanja mogu dovesti do toga da bebe trljaju svoje genitalije.

Iako je obično lako utvrditi da li vaše dete istražuje na prijatan način ili reaguje na svrab ili nelagodnost, proverite bebinu genitalnu oblast da li ima bilo kakvih lezija na koži, crvenila, otoka, iscedaka ili znakova iritacije. Razgovarajte sa doktorom vašeg deteta ako vam se čini da nešto nije u redu.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

PORAĐANJE U KUĆNIM USLOVIMA ILI U PORODILIŠTU? Ginekolog: Ako dođe do ovih komplikacija, van bolnice se može ugroziti život bebe! Kurir televizija