Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

3 ZNAKA U HODU DETETA KOJA BI TREBALO DA UPOZORE SVAKU MAJKU: Pogledajte mu stopala kada pravi korake

Autor Teodora Andrić

Ravna stopala kod dece su problem sa kojim se suočavaju mnogi roditelji, ali ako se uoči na vreme, procedura je jednostavnija. Evo na koja 3 znaka treba da obratite pažnju kada dete hoda...

 3 znaka dok hoda da dete ima ravna stopala. Izvor: Shutterstock

Pravilan razvoj skeleta je izuzetno važan za ceo organizam i njegove unutrašnje sisteme. Ako se ne dijagnostikuje i ne koriguje, deformiteti stopala mogu kasnije dovesti do ozbiljnih problema.

Znakove po kojima se može prepoznati ravna stopala kod bebe istakao je Vladimir Bondarenko, stručnjak iz oblasti fizičke rehabilitacije i telesne mehanike.

Zašto je deformacija stopala opasna?
Ovaj deo noge je "amortizer" - omekšava udare prilikom hodanja i trčanja, a takođe ima zaštitnu funkciju pri velikim opterećenjima u odnosu na kičmu, kukove i zglobove kolena.

Kada se pojave ravna stopala, stopalo gubi mnoge svoje funkcije. Udari hodanja i trčanja padaju na zglobove i kičmu; ovi delovi skeleta moraju nekako da ih apsorbuju. Kao rezultat, ceo mišićno-skeletni sistem doživljava povećan stres.

Ako se na vreme ne prepozna problem, stanje se pogoršava, može doći do poremećaja držanja, kile, negativnih procesa u zglobovima. Zbog toga je toliko važno pratiti znake ravnih stopala i blagovremeno preduzeti neophodne mere za ispravljanje situacije.

Deformitet stopala može biti urođen ili stečen. Odmah po rođenju bebe, skoro je nemoguće utvrditi ovaj problem, jer bebe imaju sloj masti u predelu svoda stopala koji štiti stopalo od povreda u procesu učenja hodanja.

Kongenitalno ravno stopalo je retko i nastaje zbog nerazvijenosti kostiju i mišićno-ligamentnog aparata tokom trudnoće. Obično se javlja zbog genetske predispozicije. Odnosno, ako su mama ili tata imali sličan problem, verovatnoća da će se pojaviti kod bebe se povećava.

Stečeni deformitet stopala može se desiti iz nekoliko razloga:

  • Prekomerno opterećenje - Ovde postoje opcije - ili gojaznost, kada je težina deteta previsoka, ili složeni sportovi, koji redovno nose teške težine iznad svojih godina.
  • Encefalopatija - Ovaj poremećaj izaziva smanjenje mišićnog tonusa i, kao rezultat, razvoj ravnih stopala.
  • Nedovoljno razvijen ligamento-mišićni aparat - Ovo posebno važi u današnje vreme, pošto deca često provode dosta vremena na spravicama i njihova aktivnost se smanjuje.
  • Razne povrede stopala, povrede.
  • Bolesti (cerebralna paraliza, rahitis).

Po vrsti, ravna stopala mogu biti poprečna i uzdužna, ponekad kombinovano. U prvom slučaju, dužina stopala postaje kraća, oslonac je na prednjim delovima metatarzalnih kostiju. A u drugom, uzdužni luk je spljošten, a prilikom hodanja cela površina stopala dolazi u potpuni kontakt sa podom.

Kombinovano ravno stopalo kombinuje probleme oba ova tipa. Deformacija bilo koje vrste dovodi do smanjenja amortizacionih svojstava stopala i povećanja opterećenja na mišićno-skeletni sistem sa negativnim posledicama za poslednje.

Znaci ravnih stopala koje otkriva hod deteta
Mnogi roditelji nisu ni svesni problema i ne razmišljaju o odlasku kod ortopeda. Međutim, što se ranije otkrije odstupanje, to je brže i lakše tretirati problem pre nego što zahvati druge delove tela.

Majka može posumnjati da njena beba ima ravna stopala na osnovu 3 znaka:

1. Slab osećaj u prstima
Detetu je teško izvršiti mnoge uobičajene i pristupačne manipulacije stopalom. Na primer, ne može samostalno da podigne veliki prst ili da odvoji mali prst. Ili spušta palac nadole i četiri prsta podiže na gore. Beba takođe ne može prstima da pokupi kamenje ili olovku. Čim sve ovo funkcioniše, stopalo je bolje, dete se lakše kreće.

2. Istureni stomak
Ako stomak previše viri pri hodu, to često nije nadimanje. Dijafragma i međurebarni mišići ne funkcionišu pravilno, što dovodi do izvrtanja karlice na određeni način i, kao rezultat, pogoršanja ravnih stopala.

3. Gubitak koordinacije
Ovo se može posmatrati vizuelno ako obratite pažnju na to kako se dete kreće. Ovde je reč o poremećajima vestibularnog aparata i osećaju tela u prostoru. Ako pažljivo pogledate, možete videti kako beba "pada" kada se kreće u određenom pravcu - levo ili desno, kao i konvencionalno napred.

Sličan problem koordinacije može nastati u vezi sa proprioceptivnim poremećajima. Kao rezultat, opterećenje na stopalu se značajno povećava zbog pomeranja centra gravitacije.

Ako primetite ove znake kod svog deteta, nemojte da budete uznemireni! Ali je važno da se konsultujete sa lekarom, ortopedom. Pratite zdravlje bebinih stopala od rođenja kako biste izbegli ravna stopala i srodne muskuloskeletne probleme. Što se ranije otkrije deformitet, to je manje složen tretman. Zbog toga, na najmanju sumnju, bolje je odmah otići kod ortopeda.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Pogledajte

01:32
Rodila dete sa 15 godina
Izvor: TikTok/saffronkelly1
Izvor: TikTok/saffronkelly1

https://yumama.mondo.rs/tag2592/Hodanje/1

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica