Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŠTA SE DEŠAVA SA DETETOM OD DVE GODINE KOJE GLEDA U MOBILNI TELEFON: Lekari iz Švedske upozoravaju - ovo su posledice

Autor Teodora Andrić

Koje su posledice ako dete od dve godine stalno gleda u mobilni telefon - pedijatri iz Švedske ističu da ovo utiče na razvoj i zdravlje mališana na više nivoa!

 Posledice ako dete od 2 godine kosristi mobilni telefon. Izvor: Shutterstock

Stručnjaci već godinama upozoravaju na uticaj koji vreme ispred ekrana mobilnih telefona, tableta i televizora ima na razvoj dece. Nove preporuke koje je izdalo Švedsko udruženje pedijatara uključuju zabranu korišćenja pametnih telefona i gledanja televizije za decu mlađu od dve godine.

Ali ovo nisu sva ograničenja: za decu od dve do pet godina, prema pedijatrima, dovoljan je sat vremena pred ekranom dnevno. Prema skandinavskim stručnjacima, roditelji bi trebalo da uče decu kako da mudro koriste vreme ispred ekrana, jer je podučavanje deteta ovome podjednako važno kao i učenje o pravilnoj ishrani ili saobraćajnim pravilima.

"Deca mlađa od dve godine ne bi trebalo da provode vreme na pametnim telefonima i TV ekranima", kažu skandinavski stručnjaci

Švedski pedijatri nisu usamljeni u tome – pre mesec dana i Danci su dali slične preporuke. Prema njihovoj preporuci, pametne telefone mlađi od dve godine mogu koristiti samo u ekstremnim slučajevima, na primer, za decu sa poteškoćama u učenju.

"Iako digitalni ekrani mogu biti korisni, zabavni i povezani sa drugima, mozak male dece još nije dovoljno zreo da iskoristi ove prednosti", kažu oni. Nedavne studije su pokazale da su u pravu – rano korišćenje pametnih telefona negativno utiče na razvoj dece.

Deca koja redovno koriste pametne telefone, tablete i računare su razdražljivija, imaju lošiju koncentraciju i pamte informacije duplo duže od one koja nemaju pristup ekranima. Istraživanja takođe pokazuju da deca koja provode mnogo vremena ispred ekrana imaju veću verovatnoću da razviju probleme u ponašanju ili razviju depresiju u detinjstvu.

"Za razliku od knjiga, digitalni mediji koriste mehanizme pojačanja koji čak i veoma malu decu teraju da provode sve više vremena ispred ekrana", kažu lekari i pozivaju roditelje da kontrolišu vreme koje njihova deca provode u digitalnom prostoru. U suprotnom, dete može razviti povećanu osetljivost na trenutnu nagradu, što će ga ometati kasnije u životu.

Slične preporuke je već izdala Svetska zdravstvena organizacija 2019. godine, ali su tamo ograničenja postavljena na tri godine. Britanski lekari su ušli u debatu sa njima: "Verujemo da rizike povezane sa izlaganjem pametnim telefonima ne treba precenjivati. Ipak, slažu se i da će detetu dva sata dnevno biti više nego dovoljno."

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Pogledajte

02:33
VEĆ NEKOLIKO GODINA SE BORI ZA POTOMSTVO: Goca Tržan progovorila o vantelesnoj oplodnji tokom pandemije (KURIR TELEVIZIJA)
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica