Jedna od najstresnijih situacija koja se dešava svakom roditelju je čekanje u redu na kasi, u prodavnici, na javnom mestu sa nemirnim detetom. Ne možete nikud, prinuđeni ste da stojite sa mališanom u mestu sa drugim ljudima, a on postaje nemiarn, nestašan, glasan i često pravi scene. Da biste pregurali ovakve situacije i skratili iscrpljujuće dosadno čekanje, pokušajte da ga zabavite, pričajte sa njim, skrenite pažnju.

Ovo je 5 predloga za zabavljanje dece, dok čekate u redu.

Igrajte na slovo na slovo

Stara dobra igra, koju možete da prilagodite čak i vrlo maloj deci, je da odredite predmet ili pojam u okolini vas i onda deca pogađaju o čemu se radi, postavljajući vam pitanja o osobinama, boji, veličini i slično. Ovako ćete razvijati detetu moć zapažanja, učiti ga novim rečima i boljem verbalnom izražavanju i sigurno ćete biti i iznenađeni koliko toga i kako vaše dete zapaža, šta sve zna. Sa starijom decom, uključite pogađanje sa slovima, što je odlično i za učenje slova, pisanje i čitanje.

Ponesite grickalice

Ne treba mnogo objašnjavati, svako dete je obično presrećno ako ima šta da se gricne i tako skrati vreme. Vodite računa da li je mesto adekvatno, da vam tu deca jedu, da ne naprave nered ili smetaju drugim ljudima. Najbezbednije i najzdravije uz to, je da ponesete iseckano njihovo omiljeno voće, tako da neće biti mrvica, papirića ili prljavih ručica, koje mogu da naprave veću štetu nego korist.

Planiranje sledeće obaveze

Deca jako vole da budu uključena u sve što se radi i dešava oko njih, pa je razgovor o tome gde idete kad završite sa čekanjem u redu, odlična prilika da skrenete misli sa dosadnog stajanja. Popričajte gde biste mogli posle, šta ćete tamo raditi, šta bi dete volelo, ko vas čeka, sa kim biste mogli da se vidite i slično. Jasno je što raznovrsniji, detaljniji i zanimljiviji razgovor, to će vam vreme brže proći.

Pravite spisak

Vrlo korisno je da dok stojite u jednom mestu, napravite spisak namirnica koje treba da kupite, obaveza koje treba zajedno sa decom da završite, sa kim sve treba da se vidite. Deca zapravo jako dobro pamte i mogu vam čak biti odličan pomagač, a oseća će se vrlo važno, kada ih pitate da se sete nečega, razmisle šta bi ona kupila, prosto se osećaju korisno, viđeno i uvažavano. Ovo je odličan način za razvoj deteta, građenje osećaja odgovornosti, bez pritiska.

Upoznavanje i druženje

Ukoliko je prikladno i naišli ste na drugu mamu sa decom, raspoloženu baku da proćaska sa vama i decom ili drugu osobu koja je u istom redu sa vama radu da se druži, zašto se ne biste upoznali i zabavili dok čekate. U prijatnom društvu, odmerenom razgovoru vreme uvek brže prođe.

(Yumama)

BONUS VIDEO

Recept za sladoled za decu bez šećera Instagram/pp_polezno_pp