Ako beba jednom zadrži pogled na ekranu 5-10 minuta, neće joj se dogoditi ništa loše. Druga je stvar da li je televizor koji radi u pozadini stalno pred očima deteta, ili starije dete satima gleda crtaće na tabletu. Česta promena okvira, svetle slike i veliki protok informacija su preveliko opterećenje za dečiji mozak.

U ovom slučaju, malo je verovatno da će se izbeći problemi sa zdravljem deteta. O tome kako gledanje televizije utiče na vid i druge sisteme tela, otkriva doktor oftalmološkog odeljenja iz Rusije Tatjana Ščegoleva:

"Bebe od 0 do 1 godine uopšte ne bi trebalo da gledaju TV, jer to negativno utiče na vid i moždanu aktivnost. Pojavljuje se prekomerna ekscitacija i hiperaktivnost, sve do povećanja intrakranijalnog pritiska.

Starija deca - od 2 do 5 godina - već mogu jednom dnevno uključiti crtane filmove. Ali roditelji treba da osiguraju da sesija ne traje duže od sat vremena. Pogodnije je podeliti gledanje obrazovnih programa na nekoliko delova, na primer, 3 puta dnevno po 20 minuta. Ovo će vašem detetu olakšati da apsorbuje informacije bez umora.

U uzrastu od 6-7 godina, vreme koje dete provodi gledajući TV povećava se na 2 sata dnevno, ali ne više.

A za školarce je norma ponovo ograničena na jedan sat. Učenici u ovom uzrastu doživljavaju veliko opterećenje za vid – i kod kuće i u školi uče na računarima i tabletima. Ne bi trebalo biti izuzetaka čak ni za vikende ili praznike.

"Postoji veliki stres na očima i moždanoj aktivnosti. Takođe, produženo i prisilno pozicioniranje glave i tela utiče na smanjenje protoka krvi u bazi mozga", objašnjava doktorka.

Šta se dešava ako dete satima visi na spravi?

Ako zanemarite preporuke lekara o gledanju televizije ili korišćenju tableta, telo vašeg deteta možda neće moći da izdrži opterećenje. Na primer, postoji rizik za razvoj miopije . Prema Tatjani Ščegolevoj, doći će do snažnog grča akomodacije (lažna miopija, osoba slabo vidi na daljinu, dobro na blizinu), što će dovesti do privremenog ili trajnog smanjenja vida.

Rani početak prezbiopije. "Kod novorođenčadi i dece mlađe od 14 godina, znaci prezbiopije su glavobolje izazvane povećanim intrakranijalnim pritiskom ili smanjenim dotokom krvi u mozak usled nepravilnog položaja glave i tela", objašnjava doktorka.

Strabizam - bolest može biti uzrokovana činjenicom da dete gleda televiziju ležeći na boku, odnosno da ima nepravilan položaj glave tokom dužeg vremena kada gleda TV.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

DA LI PUCAČKE IGRE BUDE NASILJE U DECI? Stručnjaci za Kurir TV: Ne postoji pravilo, ali mogu da utiču na loš razvoj nekog deteta Kurir TV

Posledice po zdravlje dete gleda televizor