Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DA LI VAŠE DETE DOBRO VIDI: Anomalija koju roditelji ne mogu da otkriju, evo kada treba tražiti pomoć lekara

Tri do pet odsto dece ima slabiji vid u prvih nekoliko godina života. Rano otkriven problem, može se ispraviti.

 vid-oftamolog-dete.jpg Izvor: Shutterstock

Sve bebe se rađaju sa nezrelim sistemom za vid. Odmah po rođenju mogu da prepoznaju samo obrise u svojoj neposrednoj okolini. Percepcija boje ili prostorne dubine i tačna interpretacija vizuelnih informacija razvijaju se tek kasnije. Sa oko osam meseci, dečije oči su obično jednako dobre kao i oči odraslih u pogledu oštrine vida. Međutim, oko tri do pet odsto dece ima jednostrano oštećenje vida, ambliopiju.

Ovo se dešava kada jedno od dva oka uoči pogrešne ili loše vizuelne informacije iz nekog drugog razloga. Kada žmirite, mozak dobija neskladne informacije, a pošto ne može da se nosi sa tim, automatski potiskuje zamućene slike slabijeg oka. Kao rezultat, obrađuju se samo informacije iz normalnog ili oka sa boljim vidom, slabovido oko se praktično gasi. Pošto drugo oko više nije dovoljno navežbano, propušta važne razvojne korake – sa trajnim posledicama kao što su smanjena oštrina vida, gubitak kontrasta i percepcije pokreta, nedostatak stereo vida i, kasnije, ograničena sposobnost čitanja.

Da bi se ambliopija uspešno lečila, mora se prepoznati i lečiti što je pre moguće. Roditelji ne treba da se osećaju krivim ako nisu primetili da njihovo dete loše vidi tvrde stručnjaci. I kratkovidost i dalekovidost i takozvano mikro-škiljenje, minimalno neslaganje očiju, roditelji male dece teško prepoznaju. Čak ni sama deca ne mogu da znaju da je njihov vid lošiji od vida drugih. U okviru pregleda, oči dece redovno kontrolišu lekar od rođenja.

Ako drugi članovi porodice već imaju slab vid, neophodan je sveobuhvatan pregled. Ovo bi trebalo da se odvija u oftalmološkoj ordinaciji specijalizovanoj za decu. Ukoliko se dijagnostikuje ambliopija, ortoptičar sa oftalmologom sastavlja plan lečenja.

Terapija pokrivanjem ok je i dalje najefikasnija mera za amblijapiju sa strabizmom kažu stručnjaci. Nošenje flastera nekoliko sati dnevno tokom više meseci može biti jednako dosadno za decu kao i pranje zuba; oni shvataju važnost toga tek kada su stariji. Ali terapija je uspešna samo ako se sprovodi dosledno, tako da je važno da je cela porodica uključena. Uspeh terapije flasterima je merljiv. Svakih nekoliko nedelja, ofatamolog će proveravati vid detetu i odlučiti kada je korekcija završena.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

01:34
RAJ ZA OČI! Amidžić napravio perverziju od atmosfere za njega i Minu: Pun džakuzi, a pogled NESTVARAN: Romantika na VRHUNCU
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija


Izvor: Yumama

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica