Uglavnom se priča i piše o tome kako se ophoditi prema deci sa autizmom, prihvatiti ih, razumeti, podsticati u razvoju, ali retko kada je reč o tome šta im smeta i šta treba da izbegavamo. Međutim, za roditelje autistične dece podjednako je važno šta ne treba da rade. Neophodno je znati i razumeti šta ne treba raditi da bismo detetu sa autizmom mogli da obezbedimo najbolje okruženje.

Šta ne treba da radite kada pokušavate da disciplinujete dete sa autizmom:

1. Nemojte kažnjavati dete za tipično autistično ponašanje - Vikanje, slomovi od preterane stimulacije, ponavljanje određenih radnji itd. su ponašanje koja često ne mogu da kontrolišu. Oni su deo normalnog svakog dana za dete sa autizmom.

2. Nemojte biti zbunjeni u svom rasuđivanju. Kada detetu sa autizmom objašnjavate razlog za posledicu, koristite jasnu logiku koju može da razume. Izbegavajte stvari poput metafora, hipotetičkih scenarija i složenog rečnika.

3. Nemojte koristiti kazne koje nisu prilagođene uzrastu/razvoju. Koristite posledice da pomognete svom detetu da raste i uči. Ponašanje je oblik komunikacije. Naučite šta vaše dete pokušava da saopšti i pomozite mu da to bolje saopšti sledeći put pozitivnim delovanjem.

Vaše dete sa autizmom možda ne razume tradicionalne tehnike disciplinovanja, kao ni posledice svojih postupaka. Kao roditelj, možda ćete se osećati frustrirano zbog ovoga, ali morate da se uzdržite od bilo kakvog kažnjavanja koje bi moglo negativno uticati na vaše dete. Zapamtite, sva deca uče iz imitacije, pa pokušajte da jasno i nežno odgovorite na ponašanje svog deteta. Doslednost je ključ za svu decu kada je u pitanju disciplina. Uradite to sa srcem pune ljubavi. Kada deca znaju da ih disciplinujete jer ih volite i želite ono što je najbolje za njih, onda to ima pozitivniji ishod.

Šta ne treba da radite kada zadajete određene zadatke i obaveze detetu sa autizmom:

Deca sa autizmom su sposobna da obavljaju zadatke i poslove slično kao i druga deca. Oni su neophodni da bi im pomogli da postanu nezavisni i nauče osnovne životne veštine. Koristite metodu u kojoj se vaše dete oseća ugodnije.

4. Nemojte imati prevelika očekivanja. Imajte nekoliko jasnih očekivanja da dete može da zapamti i sledi.

5. Nemojte da imate samo usmena uputstva. Mnoga deca sa autizmom uče vizuelno. Zato navedite i reči i slike. Na primer, slika četkice za zube sa pastom za zube da ih podseti da operu zube.

Nemojte ih terati da rade manje samo zato što imaju autizam. Možda će im trebati malo više pomoći kada završe zadatak, ali i dalje mogu to da urade. Suzdržavanje deteta od njegovog punog potencijala samo će mu doneti štetu na duge staze.

Šta ne treba da radite u interakciji sa detetom sa autizmom:

Ljudi često mogu da osećaju nelagodnost ili nelagodu kada komuniciraju sa detetom koje ima autizam. Međutim, postoji samo nekoliko ključnih koncepata koje treba zapamtiti da bi interakcija lako išla glatko.

6. Ne ulazite u njihov lični prostor - Mnoga deca sa autizmom ne vole da ih dodirujete, posebno kada je to neočekivano. Dajte im njihov prostor.

7. Ne gledajte ih samo kao dete sa autizmom. Autizam je deo njihovog identiteta, ali nije ceo identitet. Kada komunicirate sa detetom sa autizmom, ponašajte se prema njemu kao što biste se prema bilo kome ponašali ljubazno.

8. Nemojte sebe uništavati osećajem krivice ako ste napravili grešku. Kao roditelj deteta sa autizmom (i samo osoba uopšte), pravićete greške. Dakle, dajte sebi nežnost, prihvatite grešku, probajte da ispravite i nastavite dalje.

Podučavanje dece sa autzmom da poboljšaju svoje komunikacijske veštine je od suštinskog značaja da im se pomogne da ostvare svoj puni potencijal. Postoji mnogo različitih pristupa, ali najbolji program lečenja počinje rano, tokom predškolskog uzrasta, i prilagođen je uzrastu i interesovanjima deteta. Trebalo bi da se bavi i detetovim ponašanjem i komunikacijskim veštinama i nudi redovno jačanje pozitivnih akcija. Većina dece sa autizmom dobro reaguje na visoko strukturisane, specijalizovane programe. Roditelji ili primarni staratelji, kao i ostali članovi porodice, treba da budu uključeni u program lečenja kako bi on postao deo svakodnevnog života deteta.

Šta ne treba raditi tokom ishrane deteta sa autizmom:

Vreme obroka može biti stresno za sve u domaćinstvu koje ima dete sa autizmom. Sa svim različitim teksturama i ukusima, to može biti zastrašujuće. Deca sa autizmom imaju povećanu verovatnoću da poseduju osetljivost na hranu. Ova deca imaju dvostruko veće šanse da imaju neku vrstu osetljivosti na hranu ili da jednostavno neke ukuse ne tolerišu, dok im se neki izuzetno dopadaju.

9. Ne pravite izbore umesto njih - Dozvolite detetu sa autizmom da sama odlučuje u razumnom roku. Ovo će im dati samopouzdanje i nezavisnost da sledeći put to urade sami.

10. Ne vičite na njih - Za svako dete ovo može biti negativno, ali za dete sa autizmom, ovo povećanje zvuka može izazvati slom. Pored toga, to ne pomaže da se situacija na kraju popravi.

11. Nemojte žuriti i ne pritiskati ih. Vreme jela i obroka može biti veoma teško za dete sa autizmom. Dozvoliti im da idu svojim tempom i obezbediti bezbedno okruženje za dete je neophodno.

Imati dete sa autizmom je proces učenja za sve. Vi kao roditelj ćete stalno učiti novi i najbolji način da pomognete svom detetu sa autizmom da se snađe u novim iskustvima sa svetom oko sebe.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Kako su izgledale jaslice 80-ih i 90-ih 3 TikTok/nostalgicallyrachel