Veganstvo je poslednjih godina postalo veoma popularno i u porodicama u kojima se roditelji pridržavaju ovakvog načina ishrane deca najčešće ne jedu proizvode životinjskog porekla.

Da bi razumeli kako veganska ishrana utiče na telo deteta, naučnici sa Univerziteta u Helsinkiju, čiji je članak objavljen u časopisu EMBO Molecular Medicine , angažovali su 40 finske dece, čija je prosečna starost bila tri ipo godine, da učestvuju u studiji. Među njima su bili vegani, vegetarijanci i deca koja jedu meso. Istraživači su analizirali njihovu ishranu, kao i nivoe metaboličkih biomarkera i koncentracije različitih mikronutrijenata u krvi.

Pokazalo se da deca vegani imaju znatno niži nivo vitamina D od svojih vršnjaka koji nisu na nekoj posebnoj dijeti. Ovo je bilo uprkos činjenici da su sva deca vegana dobijala redovne dodatke vitamina D i da su krvne pretrage rađene krajem leta.

Osim toga, na iznenađenje naučnika, vegani su imali smanjen nivo vitamina A, a imali su i značajan nedostatak dokozaheksaenske kiseline, jedne od omega-3 masnih kiselina kojima je bogata morska riba. Ova kiselina, poput vitamina A, igra ključnu ulogu u razvoju vida, tako da ova kombinacija izaziva zabrinutost za vizuelno zdravlje dece vegana, primećuju istraživači.

Uopšteno govoreći, pokazalo se da odsustvo životinjskih proizvoda u ishrani radikalno menja metabolizam dece, njihov metabolizam se naglo razlikuje od onih uočenih kod vršnjaka koji nisu na biljnoj ishrani.

Na primer, vegani imaju drugačije pokazatelje biosinteze žučne kiseline i ravnoteže fosfolipida od onih koji jedu meso. Pored toga, u krvi im je smanjen nivo obe vrste holesterola, kao i esencijalnih aminokiselina, ali je nivo folata (derivati folne kiseline, kojom je bogato, na primer, zeleno lisnato povrće) veoma visok.

Istraživači napominju da nalazi pokazuju da se studije sprovedene sa odraslim veganima ne mogu ekstrapolirati na decu. Po svemu sudeći, deca vegani, pored suplementacije vitaminima D i B12, kao i jodom, treba da uzimaju i dodatni vitamin A, ili da jedu više hrane koja ga sadrži. Osim toga, deci su potrebni visokokvalitetni, raznovrsni proteini, kažu naučnici.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Recept za ćufte od tikvica TikTok/ fitgreenmind