Omega-3 masne kiseline održavaju zdravlje ćelijskih membrana tako što štetnim materijama ne daju da prodru u njih. Ove esencijalne masne kiseline su neophodne za dobro fizičko i mentalno zdravlje. One su, takođe, nutrijent koji na najbolji način utiče na lepotu i zdravlje kože.

Čvrstina i zdravlje ćelijske membrane je faktor koji utiče na sposobnost ćelije da zadržava vodu, tako da zdrava membrana znači i hidriranu ćeliju.

Kada pomislimo na omega-3 masne kiseline, prvo pomislimo na ribu i suplemente na bazi ribljeg ulja, međutim, ovakvi izvori omega-3 kiselina često su problematični zbog koktela teških metala, toksina i, u slučaju gajenih lososa, antibiotika koji ih prate.

Ukoliko želite da budete sigurni da uzimate dovoljno omega-3 masnih kiselina bez rizika, u ishranu uvedite sledeće namirnice:

- Semenke: suncokret, bundeva, lan, konoplja i čia semenke

- Zeleno povrće: spanać, kelj, prokelj

- Mahunarke: mung pasulj, crveni pasulj i soja

- Alge

Važna napomena: Nije dovoljno samo povećati unos оmega-3 masnih kiselina, već i smanjiti unos оmega-6 masnih kiselina. Našem telu su potrebne samo male količine omega-3 masnih kiselina koje možemo uneti i ishranom iz lanenog, čia ili konopljinog semena, ali važno je držati unos omega-6 masnih kiselina pod kontrolom, jer i jedne i druge koriste iste enzime za metabolisanje.

U toj konkurenciji omega-6 uvek pobeđuju, tako da čak i ako unosite više omega-3, one se neće metabolisati u dovoljnoj meri.

Ishrana u kojoj su prisutni životinjski proizvodi obično je bogata omega-6 masnim kiselinama koje uzrokuju oksidativni stres zaslužan za ubrzavanje procesa starenja. Prerađena biljna hrana, kao što su biljna ulja, takođe je bogata omega-6 masnim kiselinama, pa ih treba izbegavati.