Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO DA VAŠE DETE DOBIJE NA VISINI I DOBRO SE RAZVIJE: Pored genetike, ovo značajno utiče na njegov rast

Kako da dete raste zdravo, dobija na visini i pravilno se razvija - pored genetike i zdrave ishrane, ne smete zanemariti ove faktore!

 Kako da dete poraste visoko. Izvor: Shutterstock

Pravilan i zdrav rast i razvoj deteta je prioritet svih roditelja, a ukoliko želite da vaš mališan poraste, na njegovu visinu i razvoj mogu uticati sledeći faktori:

1. Osnovni sastojak za rast

Kao roditelji, svi želimo najbolje svojoj deci, a jedna od naših primarnih briga je da obezbedimo njihov zdrav rast i razvoj. Dok genetika igra značajnu ulogu u određivanju visine deteta, stručnjaci naglašavaju da osim genetike postoje suštinski faktori koji mogu doprineti visini deteta. Iznenađujuće, ne radi se samo o ishrani i vežbanju. Na to kako će se dete razvijati značajno utiču i ljubav, sreća i emocionalno blagostanje.

2. Emocionalno blagostanje i rast

Emocionalno blagostanje mlade osobe ključno je za sprečavanje zastoja u rastu, citirao je Skaj njuz profesoa Bari Bogin, biološki antropolog sa Univerziteta Lafboro, koji proučava kako ljudi rastu skoro pet decenija. Njegova recenzija je objavljena u časopisu Journal of Physiological Anthropology.

3. Mentalno zdravlje, hormoni i visina

Prema rečima profesora Bogina, nedostatak ljubavi najbližih i najmilijih detetu i nedostatak nade za budućnost može izazvati "toksični emocionalni stres" koji može da naškodi telu, "uključujući blokiranje hormona potrebnih za rast i visinu". Dakle, zajedno sa faktorima kao što su genetika i zdrava ishrana, deci su potrebni ljubav, nada i sreća da bi se pravilno razvila.

"Ako nemate sigurnost, zdravstvenu zaštitu, obrazovanje i brinete za budućnost, ne možete imati nadu i to je ono što dovodi do hroničnog toksičnog stresa“, dodao je stručnjak.

Iako su faktori poput mentalnog zdravlja deteta važni, uloga genetike u rastu deteta ne može se odbaciti. Značajan deo visine deteta je određen njihovim genetskim nasleđem, pri čemu faktori kao što su visina roditelja, porodična istorija i etnička pripadnost igraju ključnu ulogu. Međutim, genetika ne daje punu sliku i drugi faktori dolaze u obzir, uključujući aspekte životne sredine i psihološke aspekte.

5. Negovanje ljubavi i sreće u životu vašeg deteta

Provedite kvalitetno vreme sa svojim detetom. Uključite se u aktivnosti u kojima oboje uživate, slušajte njihove misli i osećanja i stvorite snažnu emocionalnu vezu. Pohvalite napore i dostignuća vašeg deteta. Pozitivno pojačanje podiže samopoštovanje i sreću.

6. Obezbedite stabilno okruženje

Doslednost i stabilnost su od suštinskog značaja za emocionalno blagostanje. Uverite se da su osnovne potrebe vašeg deteta, kao što su hrana, sklonište i bezbednost, zadovoljene. Stvorite okruženje u kojem se vaše dete oseća bezbedno da izrazi svoje emocije i misli. Podstičite otvorenu komunikaciju i aktivno slušanje.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Pogledajte

05:20
"NEMOJTE DAVATI DECI OVAJ SUPLEMENT NA SVOJU RUKU!" Dr Milićević upozorio: Bez opravdanog razloga MOŽE BITI OPASNO
Izvor: Kurir TV
Izvor: Kurir TV

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica