Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

LEKARI SU REKLI DA DEČAK (5) IMA GRIP, A POSLE 4 DANA JE PREMINUO: Dobio je opasnu infekciju, a ovo su prvi simptomi

Dečak (5) je preminuo nakon što su mu lekari dijagnostikovali grip, a zapravo je bolovao od inekcije koja može da bude opasna. Ovo su simptomi...

 Simptomi streptokoka A od koje je dečak preminuo. Izvor: Shutterstock

Jedna majka je želela da upozori roditelje na simptomestreptokokeA nakon što je njen sin petogodišnji Džeks preminuo od ove infekcije, a signali su bili slični gripu.

Prvi simptomi koji su se javili, bili su stomačni problemi, bolovi i povraćanje, a nakon toga pojave visoke temperature i osip po telu. Kada su otišli kod lekara, dijagnostikovana im je grip i poslati su kući. Međutim, Džeksovo stanje se naglo pogoršalo, a kada su se ponovo obratili lekaru, bilo je prekasno.

Majka je istakla da je njen sin do tada bio veseo i zdrav dečak, i želela je da apeluje na roditelje i lekare da se bolje upoznaju sa simptomima streptokoke A koja može da bude smrtonosna. Simptomi ove infekcije mogu da uključuju bol u stomaku, groznicu, osip na koži, povraćanje, glavobolju, vrtoglavicu, ukočenost vrata, ali i druge simptome.

Kada se pojave prvi simptomi, važno je da ne čekate i ne ignorišete ih, već da odmah potražite lekarsku pomoć.

"Pratili smo sve savete lekara, ali nakon četiri dana morao je u bolnicu jer mu je stanje bilo sve gore. Odveli smo ga popodne, i do 10 uveče je sve bilo gotovo. Moj dečak je preminuo u večernjim časovima. Tek nakon smrti je urađena analiza koja je pokazala da je imao infekciju streptokokom A. Bio je divan dečak, i zahvaljujem se lekarima, zaista su uradili sve što su mogli" - napisala je dečakova mama Šarlin koja ima još troje dece.

Piogeni streptokok (Streptococcus pyogenes grupa A) je jedan od najvažnijih bakterijskih patogena koji uzrokuje bolesti ljudi. Sposoban je da izazove mnogobrojna oboljenja sa različitom lokalizacijom koja se mogu podeliti na tri osnovne grupe: Prva grupa obuhvata invazivno-zapaljenska oboljenja, u drugoj grupi se nalaze toksemična oboljenja (šarlah) i post-streptokokne sekvele (reumatska groznica i golumerulonefritis) su komplikacije prethodna dva oblika streptokoknih infekcija.

Kako se prenosi?

Streptokoka se prenosi preko obolelih i kliconoša, odnosno putem respiratornih kapljica od zaražene osobe. Može se širiti i dodirom, dodirivanjem usta, nosa ili očiju. Zaražena osoba može bolest prenositi 10 dana, dok nelečeni bolesnici sa gnojem u nosu i ždrelu mogu je prenositi nedeljama ili mesecima.

Simptopmi streptokoke A:

 • Bol u grlu
 • Povišena temperatura
 • Crvene i upaljene tonzile
 • Osip po koži
 • Bol u trbuhu
 • Povraćanje i dijareja
 • Glavobolja
 • Umor
 • Bol u mišićima i zglobovima
 • Promuklost
 • Otežano disanje

Izvor: Yumama

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica