Polenska alergija i prehlada imaju gotovo identične simptome, pa se često mogu pomešati, posebno kada su deca u pitanju. Kako ne biste imali nedoumice, pitale smo stručnjake iz Nacionalnog udruženja pacijenata "Alergija i ja" da nam objasne razliku između polenske alerije i prehlade.

Alergijski rinitis je upala sluznice nosa, koju izazivaju inhalatorni alergeni.

Možemo razlikovati tri vrste alergijskog rinitisa, a to su:

  • Sezonski
  • Nesezonski
  • Povremeni.

Kako se širom sveta dešava globalno zagrevanje, cvetanje biljaka, drveća i trava počinje sve ranije, tako da mi već u februaru imamo početak alergijskog rinitisa među populacijom.

Tokom proleća najjači alergen je polen biljaka, koji traje sve do maja, kada počinje alergija na trave od kojih je najjači alergen ozloglašena ambrozija, koja svoj vrhunac cvetanja dostiže u septembru.

A kako razlikovati polenske alergije i prehladu?

Često ne možemo razlikovati polensku alergiju i prehladu, ali je važno ukazati na nekoliko činjenica, koje pokazuju jasnu kliničku sliku.

Ukoliko vam curi nos duže od 10 dana najverovatnije je u pitanju alergija. Alergija može trajati i po nekoliko meseci, a posebno u periodu cvetanja, od marta do septembra. Kod alergije je sekret iz nosa uglavnom providan i tečan, dok kod prehlade može biti gust i obojen (zeleno - žut).

Kašalj je uglavnom nadražajan, redak i suv, a kijanje učestalo i to u naletima od po deset puta uzastopno.

Ukoliko se pojavi temeratura, to je znak da je sigurno u pitanju prehlada. Kod alergije je izostavljen simptom temperature, malaksallosti i groznice, mada se kod manje dece dešava da, ukoliko alergija dugo traje i ne leči se adektavnim lekovima, može prerasti u ozbiljniju prehladu.

Prehlada, nos, curenje nosa, dete, devojčica
Shutterstock Dete duva nos

Na šta posebno obratiti pažnju kada je u pitanju razlikovanje simptoma gripa i alergije?

Posebnu pažnju treba obratiti na 4 faktora kada je u pitanju razlikovanje simptoma prehlade i alergija, a to su:

Koje je godišnje doba, jer recimo tokom zime uglavnom će biti prehlada, ali s proleća,pa sve do kasne jeseni treba voditi računa o simptomima. Međutim, i tu treba imati u vidu da su kućni alergeni zastupljeniji zimi, jer je provetravanje prostorija smanjeno, a i grejna sezona doprinosi umnožavanju i uvećanju alergena koji se nalaze u kući.

Kada dete gura nos dlanom ruke kako bi ublažilo svrab ili obrisalo tečnost iz nosa u pitanju je tkz. alergijski pozdrav, gestikulacija koja je karakteristična za inhalatorne alergene.

Uprkos tome što se vrlo često događa da je porodična anamneza pozitivna kod većine dece koja imaju neki vid alergije, dešava se i da dete bude jedino u porodici sa ovom dijagnozom. Iz tog razloga je potrebno da obratite pažnju na simptome iako nijedan roditelj nema ovu dijagnozu.

Važno je istaći i da je promena prostora ili mesto boravka kod prehlade ne igra nikakvu ulogu, ali kada je u pitanju alergija, promena mesta prostora (unutra ili napolju) ili promena boravka (selo ili grad) može ublažiti ili pogoršati simptome.

Nacionalno udruženje Alergija i ja
Nacionalno udruženje Alergija i ja Nacionalno udruženje Alergija i ja

Tekst pisan u saradnji sa: Nacionalnim udruženjem Alergija i ja

Ukoliko ste pacijent ili roditelj deteta sa alergijskim oboljenjima možete pratiti sve edukativne aktivnosti (savetovališta sa stručnim licima, radionice, webinare…) koje udruženje organizuje. Pristup udruženju je besplatan i svako se može registrovati.

Nacionalno udruženje Alergija i ja je prvo udruženje pacijenata u Srbiji koje se bavi problemima alergija, atopijskog ekcema, alergija na hranu, alergijskog rinitisa i astme, pružajući adekvatnu edukaciju pacijentima, kako bi na što bezbolniji način živeli sa ovim zdravstvenim problemima. U toku višegodišnjeg iskustva u radu sa pacijentima i stručnom javnošću udruženju su se pridružile i osobe sa celijakijom i drugim zdravstvenim ograničenjima u ishrani. Udruženje je član mnogih svetskih, evropskih i domaćih zdravstvenih organizacija. Pored razvoja svesti o ovim zdravstvenim problemima, udruženje intenzivno radi na poboljšanju svakodnevnog života pacijenata na svim društvenim nivoima – zdravstvenim, obrazovnim, turističko – ugostiteljskim, kao i na direktnoj pomoći i podršci mladima, roditeljima i pacijentima sa alergijskim bolestima. Rad udruženja Alergija i ja možete pratiti preko web sajta alergijaija.com i preko društvenih mreža - Instagram i Facebook, kao i na specijalizovanim grupama podrške: Alergija I ja - atopijski dermatitis, alergije I astma: https://www.facebook.com/groups/Alergijaija/ ili Bezglutenci iz Srbije: https://www.facebook.com/groups/BezglutenciSrbije/

Nacionalno udruženje Alergija i ja
Nacionalno udruženje Alergija i ja Nacionalno udruženje Alergija i ja

(Yumama / Ana Dražilović i Snežana Šundić - Vardić - NU Alergija i ja)