Šta deca vide dok posmatraju bujne livade, procvetale krošnje i bistre planinske potoke? Vide li samo lepotu koja ih mami u nove avanture ili već imaju svest da od zdravlja životne sredine zavisi i naše zdravlje? Sa željom da kod najmlađih razvija kreativnost i ljubav prema prirodi, VODAVODA je pokrenula likovni konkurs "Priroda te zove u avanture nove", koji će najoriginalnije umetnike uzrasta od 3 do 10 godina nagraditi vrednim nagradama.

Boravak u prirodi blagotvorno utiče na razvoj kreativnosti i inteligencije, o čemu posebno moramo voditi računa danas kada se dečja igra i zabava sve više sele u zatvoreni prostor i na digitalne ekrane.

"Najvažnija inteligencija kod čoveka se razvija u neposrednom dodiru sa prirodom. Priroda zahteva stalnu kreaciju i uvek nova rešenja. Ne postoje uputstva, mape, tutorijali... Svaka situacija je nova i mozak kreira uvek nova rešenja. Dete postaje slobodno jer zna da neizvesnost nije nešto protiv čega se treba boriti, već konstanta koju treba prihvatiti i shvatiti kao poziv za novu kreaciju", kaže dr Đorđe Stanojević, slikar, redovni profesor Fakulteta savremenih umetnosti i član žirija koji će izabrati najbolje radove.

Sedmodnevni boravak na Tari, interaktivne table, ajpedi i bicikli samo su neke od nagrada koje će VODAVODA dodeliti malim kreativcima.

"Mlađe generacije pokazuju veliko interesovanje za zaštitu životne sredine, što se može videti kroz ponašanje dece koja od malih nogu brinu o parkovima, šumama, vodama. Mislim da je njihovo shvatanje planete kao našeg doma i mesta gde treba da živimo u saglasju sa prirodom na jako visokom nivou, čisto i autentično. Treba da se učimo prirodnosti od dece i da nikad ne zapostavljamo njihova iskrena i radoznala zapažanja. Takav pristup unapređuje sve u životu, kako društvo u celini tako i poslovanje", kaže Jelena Ušćebrka Ilić, menadžerka ljudskih resursa u kompaniji VODAVODA i članica tročlanog žirija likovnog konkursa.

VodaVoda
Promo VodaVoda

Na konkurs je već pristiglo više od 1.200 radova, a mališani uz pomoć vaspitača i nastavnika nastoje da svoje ideje iznesu na originalan način.

"Deca vole da budu nagrađena i motivisana, a kada su motivisana, mašti nema kraja, podstiče se njihova međusobna interakcija i onda kreativnost dolazi sama po sebi. Vidimo da imaju svest o zaštiti životne sredine i često crtaju u tom duhu. Na primer, s jedne strane nacrtaju grad pod dimom od auspuha i fabrika, a pored toga prirodu onako kako bi voleli da izgleda", kaže Tijana Dobrić Gaćić, osnivačica škole Beo Art house, koja će takođe ocenjivati radove.

Govoreći o kriterijuma kojima se žiri rukovoditi, dr Đorđe Stanojević ističe da je jedan od najvažnijih – originalnost:
"Nesputana dečija iskrenost stvara fantastične radove koji se izdvajaju na ovom konkursu. Ideje najmlađih nas uvek vraćaju na početak i podsećaju nas gde smo se to izgubili".

Crteži, slike, kolaži i instalacije izrađeni samostalno ili u organizovanoj grupi preko obdaništa ili škola mogu se poslati najkasnije do 15. aprila na adresu Poštanski pregradak 55, 11070 Beograd 27. Više detalja o uslovima i propozicijama konkursa dostupno je na sajtu organizatora.