Kašalj je jedan od najčešćih razloga zbog kojih roditelji vode decu kod pedijatra. Prolećni period je posebno osetljiv jer pored virusnih i bakterijskih infekcija, javljaju se i polenske alergije.

Kašalj je sasvim prirodan proces i pomaže vam da očistite grlo od sluzi, prašine i drugih iritirajućih materija. Međutim produženi kašalj može da bude i simptom mnogih zdravstvenih stanja.

Ukoliko nije reč o bakterijskoj infekciji koja zahteva da vam lekar prepiše antibiotsku terapiju, svom detetu možete pomoći i uz nekoliko prirodnih preparata.

Med

Med je cenjen pomoćnik kod upale grla. Kod kuće možete da napravite sopstveni 'lek' tako što ćete pomešati 2 kašičice meda sa biljnim čajem ili toplom vodom i limunom.

Takođe, možete da pojedete 2 kašičice meda ili ih namažete na hleb kao užinu.

Zbog rizika od botulizma, nikada medom nemojte da hranite dete mlađe od 12 meseci.

Med
Shutterstock Med

Koren belog sleza

Ova biljka je efikasna u smanjenju kašlja zbog svog umirujućeg efekta na iritirana tkiva grla i sinuse. To bi moglo da bude zbog toga što beli slez ima antiinflamatorna i antiosidativna svojstva.

Takođe, koren belog sleza sadrže sluz koji oblaže grlo i smiruje iritaciju.

Timijan

Biljni ekstrakt timijana i bršljana pomaže u smanjenju kašlja, a nikakvi neželjeni efekti nisu prijavljeni.

Listovi timijana mogu da sadrže jedinjenja koja se nazivaju flavonoidi koji opuštaju mišiće grla i smanjuju upalu.

sirup-dete.jpg
Shutterstock Mama daje detetu sirup

Đumbir

Đumbir može da ublaži kašalj razbijanjem sluzi. Čaj od đumbira je odličan za sprečavanje kašlja, a vruća tečnost može da smanji iritaciju, suvoću i sluz u grlu.

Vodite računa jer previše đumbira može da izazove i neželjene efekte kao što su iritacija grla, nelagodnost u stomaku i gorušica.

Kurkuma

Kurkuma se tradicionalno koristi za mnoge bolesti tokom godine, uključujući i kašalj. Njegovo aktivno jedinjenje kurkumin ima moćna antiinflamatorna svojstva.

Probajte da pijete topao čaj od kurkume ili zlatno mleko, a za još bolji efekat možete da dodate i crni biber, kao i med za slatkoću.

(Yumama)