U poslednje vreme sve više kruže saveti na društvenim mrežama kako da lečite dete. Poslednji u nizu je video o ublažavanju bolnog grla pomoću soka od krompira. Iako se na snimku jasno stavlja do znanja da pomenuti napitak može da ukloni sve simptome prehlade za vrlo kratko vreme, lekari upozoravaju na brojne posledice na dečije zdravlje.

Naime, mama dvoje dece Eli tvrdi da je ćerke izlečila bez upotrebe antibiotika sokom od krompira, koji po njenim rečima "momentalno ubija bakterije u grlu".

Koliko ovo može da bude opasno za Kurir TV objasnila je dr Nataša Đuričić iz Doma zdravlja Savski venac.

"Pedijatriske ordinacije su jedino mesto na koje roditelji treba da se jave za savete i lečenje svoje dece. Pedijatri su dovoljno medicinski obrazovani i jedini kompetentni. Kada je konkretno ovaj slučaj u pitanju, reč je o nestručnom savet, pošto su streptokokne infekcije ozbiljne i mi imamo tačno propisano čime se i koliko dugo leče", rekla je dr Đuričić.

Ukoliko bi neki roditelj pomislio da preko Tiktoka leči svoje dete, mora da bude svestan ozbiljnih posledica po njegovo zdravlje.

"Komplikacije koje mogu nastati nestručnim lečenjem su lokalno širenje infekcije u vidu apscesa oko krajnika, a takođe i udaljeno na zglobovima, srcu, bubrezima... Tako da nikako ne treba slušati takve savete",  dodala je dr Đuričić.

Najopasnije u celom snimku tzv. lečenja sokom od krompira je tvrdnja majke da je na taj način pomogla svom detetu.

"Ne verujem da je ona tim trikom nešto uspela, moguće je da je u pitanju lakša infekcija. Streptokoka može dati mnogo teže varijante i bolje je javiti se pedijatru kad je ovako nešto u pitanju", smatra pedijatar.

Na pitanje da li postoji neki vid narodne medicine, koje su upražnjavale naše bake, dr Đuričić kaže:

"Nismo se svega odrekli, na primer utopljavanja deteta pod temperaturom. Onaj ko treba da kaže kada treba da se primeni simptomatska terapija je jedino pedijatar", jasno je rekla doktorka DZ Savski venac.

Pogledajte snimak mame koji je izazvao oštru reakciju dečijih pedijatra: 

Mama leči decu sokom od krompira Instagram/mindycayer

 (Yumama/Kurir)