Karate je jedan od omiljenih sportova dece. Podjednako je aktuelan i kod dečaka i kod devojčica, a odličan je i za njihov razvoj. Međutim, vrlo često roditelji odbijaju da decu upišu na karate jer smatraju da nemaju dovoljno novca da isprate sve što im je potrebno.

Međutim, pitale smo Natašu Sredojević, trenera karatea za decu, kakve troškove imaju roditelji dece koja treniraju karate, a ona nam je sve detaljno objasnila.

Evo šta je potrebno da se plati detetu koje trenira ovaj sjajan sport:

Članarine

Članarine se razlikuju od grada do grada i od broja treninga. One variraju od 2.000 do 4.000, pa je najbolje raspitati se u vašem gradu i direktno u karate klubovima. Imajte na umu da klubovi često prave popust ako upisujete dvoje ili više dece.

Na ovo se dodaje polaganje ispita za učenička zvanja (polaganje za pojas), koja se obično održavaju u samom klubu, jednom godišnje. Ona idu od 1.000 pa do 3.000 dinara.

Oprema

Ako vaše dete tek kreće na karate, prvih nekoliko treninga biće mu potreban šorts ili trenerka, majica i bose noge, ili eventualno sportske patike. U praksi, detetu se često da nekoliko dana i probnih treninga, kako bi videlo i odlučilo da li želi da nastavi da se bavi karateom.

Ukoliko želi, onda se kupuje kimono. Na ranim sajtovima možete naručiti kimono, a njihova cena zavisi od kvaliteta, broja i samog proizvođača.

Za decu se često kupuje blago veća oprema, kako bi je duže koristili.

Sam kimono košta od 2.200 do 3.000 dinara, a ukoliko pojas nije uklucen u cenu, on se plaća oko dodatnih 500 dinara (početnici uvek uzimaju beli pojas).

Karate, trening, deca
Shutterstock Deca treniraju karate

U narednim godinama:

Kasnije, kada vaš karatista nauci osnovne tehnike ove borilačke veštine, možete mu kupiti poseban kimono za kate, koji je malo oštriji i krući, ali vrlo pogodan za takmičenja.

Što se takmičenja u borbama tiče, biće potrebne rukavice, koje koštaju oko 2.000 dinara. Uz ovo ide i zaštita za zube, za koju treba izdvojiti od 800 do 1.000 dinara okvirno. Sva ostala oprema - štitnici potkolenica i risa, grudnjaci i zaštitni prsluk su često stvari koje klub daje ili pozajmljuje. Pre kupovine, raspitajte se kakva je praksa vašeg izabranog karate kluba.

Da rezimiramo

Nakon nekoliko probnih treninga, sledi kupovina kimona (2.500 din), a nakon mesec dana i prva članarina (u proseku 3.000 din).

Na godišnjem nivou će se plaćati i polaganje (oko 2.000 din).

Ostala sportska oprema se kupuje jednom i to je trajni ulog. U početku će možda trebati više od jednog kimona jer dete raste (i zato treba uzimati jeftinije - a možete se odlučiti i za polovnu varijantu), ali kasnije, sva ulaganja će biti dugoročna i korisna. A tek medalje koje vaše dete bude donosilo kući...

(Yumama/Nataša Sredojević)