Normalno je da svako dete prođe kroz fazu kada lošije jede, ima slabiji apetit ili odbija hranu koju je ranije volelo. Međutim, lekari upozoravaju da sve više mladih ima ozbiljne problema poremećaja u ishrani. Prema njihovim rečima ako se ne prepozna i ne leči na vreme, mogž da ostavi ozbiljne posledice, pa čak i da budu opasno po život.

Doktorka Jonana Silver objašnjava da se danas sve ranije kod dece javlja poremećaj u ishrani, čak i pre tinejdžerskog uzrasta. Ona savetuje roditelje da nikako ne zanemare sledeće suptilne znake koji mogu da ukažu da vaše dete ima ovaj problem.

Odbija hranu sa objašnjenjem da je obilno ručalo

Ovo je najčešći izgovor dece i tinejdžera. Ukoliko čujete fraze: "Obilno sam ručao/la" ili "Trenutno nisam gladan/a, ješću kasnije", obazvezno pratite da li će na kraju nešto da pojede ili na taj način izbegava obroke.

Često proveravaju sastav hrane

Ako biraju hranu koja je manje kalorična ili pojedu sam nekoliko zalogaja, to znači da vaše dete ima ozbiljan problem i da je opterećeno kilogramima.

depresija -dete.jpg
Shutterstock Depresivno dete

Promenljivog je ponašnja

Nije sve u hrani i koliko jedu, obratite pažnju i na promenu ponašanja. Deca koja imaju poremećaj u ishrani mogu da budu povučena i depresivna. Takođe, mogu da postanu agresivnija i često ljuta, naročito ako ih terate da jedu ili ih optužujete da izbegavaju hranu, upozorila je dr Silver.

(Yumama)