Respiratorne virusne infekcije ispraznile su škole i vrtiće, ne tako mali broj mališana se bori sa simptoma sličnim gripu, a najizraženija je visoka temperatura, čak i do 41 stepen, a koja traje 4 do 5 dana. Dr Olga Ostojić je podelila nekoliko saveta o tome kako je najbolje da se tretiraju ovi simptomi, ali je i otkrila da ekspanzija virusa u ovom periodu uopšte nije neobična.

Imajući u vidu da smo par godina bili pod maskama zbog pandemije kovida, nismo dopustili organizmu da samostalno ojača imunitet, a što za posledicu ima da se lakše razboljevamo. Dr Ostojić je dodala i da pored ovih respiratornih infekcija, U Srbiji je veliki broj dece koja su obolela od varičela, ali i šarlaha.

O šarlahu koji izaziva streptokok baterija je u "Uranku" na K1 televiziji govorio pedijatar dr Saša Milićević.

"Mnogo je streptokoka kod dece u vrtićima, čak i kod dece koja su klinički zdrava i nemaju nikakve simptome. Streptokok ne mora dati simptome, ali može da izazove šarlah. To je u stvari upala grla, angina praćena osipom. Može dati komplikacije, ali ova bolest nije strašna, samo mora da se prati. I tuberkuloza se pojavila, takođe", napominje dr Milićević.

Dr Saša je istakao i da je poverenje između roditelja i pedijatara veoma važno i da se mora razgovarati.

"Pitaju me često za MMR vakcinu, jer se plaše autizma. Ja roditelje razumem jer na internetu svašta mogu da pročitaju i mnogo je kontradiktornih informacija. Veoma je važan razgovor lekara i roditelja. Kolektivni imunitet ne sme da bude poljuljan, i deca se moraju vakcinisati, jer je mnogo onih koji ne smeju da prime vakcinu iz nekog opravdanog razloga, te ih mi koji smo vakcinisani štitimo tim kolektivnim imunitetom", poruka je pedijatra.

Yumama