Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DECA SU NA UDARU TRI TIPA VIRUSA U SRBIJI: Dr Golubović otkriva simptome i koji vitamin je važan za jači imunitet

Dr Marija Golubović upozorava na tri tipa virusa koja su napunila domove zdravlja.

 Marija Golubović.jpg Izvor: Screenshot/RTS

Nije neobično da u ovo doba godine budu puni domovi zdravlja posebno dece školskog i vrtićkog uzrasta. Simptomi mnogih virusa i gripa su jako slični i prema rečima roditelja, posebno ove zime, veoma ozbiljni. Pedijatar Doma Zdravlja "Svaski venac" dr Marija Golubović istakla je za RTS da su kliničke slike kod dece uglavnom praćene visokom temperaturom, bolovima u mišićima, a prisutna je i malaksalost.

Ona je izjavila da je trenutno povećan broj pregleda obolele dece od rota, adeno i virusa gripa u predškolskim i školskim dispanzerima, ali da je to uobičajeno za zimski period. U Domu zdravlja "Savski venac" je za 70 do 80 odsto povećan, u odnosu na septembar prošle godine.

"Prisutna je temperatura koja ide i do 40 stepeni. Traje od tri do pet dana. Roditelji detetu treba da daju lek za skidanje temperature, raskomote ga, tuširaju mlakom vodom i obavezno rehidriraju", savetuje dr Golubović.

 pregled-virus-dete.jpg
Dete na pregledu
Izvor: Shutterstock

Prema njenim rečima roditelji, ukoliko telesna temperatura ne pada, treba da odvedu dete kod pedijatri posle dva do tri dana od pojave tog simptoma. Golubovićeva objašnjava da se od simptoma kod mlađe dece javlja slabiji apetit, dok kod starije stomačne tegobe. Na pitanje kako da se zaštite deca od virusa u narednom periodu, doktorka ističe da su preventivne, odnosno higijenske mere ključne.

"Potrebno je redovno pranje ruku, izbegavati sa prljavim rukama kontakte nosa i očiju jer se virus gripa prenosi i preko konjuktiva. Preko zime treba koristi vitamin D", zaključuje dr Marija Golubović.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica