Respiratorne virusne infekcije haraju Srbijom, zabrinuti roditelji preventivno povlače decu iz vrtića i škola, ali i mnogi mališani nisu uspeli da se odbrane on ovih sezonski bolesti. Simptomi koje najviše prijavljuju su visoke temperature, kašalj i curenje nosa. Da je reč o "normalnoj" pojavi za ovo doba godine, govorila je dr Olivera Ostojić, načelnica Dečje klinike u KBC "Dr Dragiša Mišović".

Ovom širenju infekcija je doprinelo i to što smo bili pod maskama usled pandemije korone, pa nismo dozvolili da nam se imunitet ojača prirodnim putem. Glavni simptomi respiratorne virusne infekcije koja su sada u porastu jeste jako visoka temperatura koja ide čak i do 40 stepeni, i koja traje 4-5 dana.

"Imali smo infekcije grla, šarlah je takođe bio dominantan poslednjih nedelja, respiratorne infekcije... Kod dece se pojavio i virus gripa koji izaziva te visoke temperature 4-5 dana, ali bez nekih komplikacoija", objašnjava doktorka, a što se tiče starha roditelja koji brinu jer se temperatura ne spušta, ona kaže:

"Ne treba se plašiti visoke temperature, to se sam organizam bori. Ako je dete pristojnog stanja, nema neke druge simptome, ta temperatura ne treba da plaši roditelje. Postoje lekovi za skidanje, oni prirodni, tuširanje, sve to pomaže..."

Kad temeratura ide do 40-41 stepen, roditelji se plaše i da dete ne dobije fras.

"Na febrilne konvulzije, ili takozvani fras su osetljiva deca do 5, 6. godine i to imamo u porodičnoj anamnezi da je neko od roditelja kao mali imao fras. Ako postoji taj podatak, onda treba biti oprezan. Ne treba čekati da bude 38,5, kako mi to obično savetujemo, da se sam organizam sam bori, već treba ranije skidati temperaturu. Ako je bilo febrilnih konvulzija u prethodnom periodu, roditelji su obično obučeni i oni imaju svoje 'rektiole' koje koriste pri temperaturi koja ide 38 i više", objašnjava doktorka.

Po njenim rečima, na sreću ovakve infekcije obično ne traju dugo, a na pitanje da li teba decu preventivno povući iz vrtića i škola, dr Olivera kaže da nije tog stava.

Yumama