Većina dece gleda televiziju ili neku drugu vrstu ekrana dok jede. Mnogi roditelji najčešće koriste crtane filmove kako bi umirili dete, kako bi ga motivisali da pojede veću količinu hrane ili čak da pojede nešto što mu se ne sviđa, ali zapravo mališani takvom vrstom ometanja pažnje nisu ni svesni šta jedu.

Psihološkinja i stručnjak za vaspitanje dece Laura Markam shata da roditelji nemaju lošu nameru, ali jedenje uz ekran zapravo može da dovede do ozbiljnih posledica.

"Nikada ne dopustite da jedu ispred ekrana jer će tako deca prestati da budu svesna hrane koju konzumiraju i neće obraćati pažnju na znakove koji im signaliziraju da su siti'', objašnjava Markam i dodaje da to najviše utiče na gojaznost i dovodi do ozbiljnih poremećaja u ishrani.

Dete, čips, nezdrava hrana
Shutterstock dete jede čips

Istraživanje sprovedeno 2018. godine otkrilo je direktnu vezu između vremena provedenog pred ekranom i nezdravog ponašanja u ishrani kod male dece. Prema spomenutoj studiji, vreme provedeno pred ekranom bilo je povezano sa manjim konzumiranjem voća i povrća, a povećanim unosom nezdravih grickalica poput čipsa, keksa ili čokolade.

(Yumama)