Dete vam je dobilo određenu terapiju ili u slučaju naglog pogoršanja stanja prinuđeni ste da mu date sirup, međutim svaki roditelj zna koliko to nije lako, jer što je dete manje to je teže privoleti ga da uzme nešto što odbija.

Savet pedijatra je da je maloj deci najsigunije davati lek špricem, pre svega zato što možete da odredite tačnu dozu bez bojazni da ćete dati više ili manje. Izbegavajte da koristite kućne kašičice upravo iz navedenih razloga i zbog veće varovatnoće da će dete tako ispljunuti lek.

Pedijatri takođe navode na je najbolje dati lekić uz obraz "mali džepić" i ispuštaiti ga po malo kako biste izbegli da se zagrcneObavezno pri davanju leka pokušajte da izbegnete bebine osetljive delove usta. Veći deo receptora za ukus nalazi se na prednjoj strani i na sredini jezika. Nadražaj nepca i zadnjeg dela jezika može da izazove nagon za povraćanjem.

Prehlada, temperatura, bolest, dete
Shutterstock Bolesno dete

Šta kada beba povrati lek?

Ukoliko se desi da beba odmah ili u roku od desetak minuta povrati ili ispljune lek dajte joj ponovo i to celu količinu. Međutim, ako se to desi dvadesetak minuta po davanju leka onda ne morate ponovo da joj dajete. U tom slučaju najbolje bi bilo da se konsultujete sa lekarom kako bi se utvrdilo zašto beba povraća lek.

Pedijatri su takođe upozorili i na dve najčešće greške roditelja koje takođe mogu da utiču na to da dete ne popije dovoljnu dozu leka ili čak da utiče na sastav leka:

  • Tablete ne treba lomiti, kao ni otvarati kapsule želudačna kiselina može smanjiti ili povećati dejstvo leka. Drugo, pojedine tablete su obložene specijalnim filmom upravo da bi se zaštitio želudac. Zato je važno dati lek onako kako je originalno pakovan. Ukoliko je dete malo da popije lek, potražite savet ili alternativu kod pedijatra.
  • Isto tako ne mešajte lekove sa sokovima ili vodom, mogu da utiču na sastav leka i samim tim i na dejstvo.

(Yumama)