Svaki roditelj je bar jednom čuo kako detetu ne treba dozvoljavati da plače jer od plakanja može da dobije kilu. Koliko je to istinito, kako nastaje bruh ili kila ali i kako se rešava, otkrio je doktor Vladimir Kojović, dečiji urolog.

On je gostujući u emisiji "Na prvom mestu" objasnio sve što roditelji treba da znaju kada je u pitanju kila, kako se ne bi previše brinuli jer je to nešto što se često može primetiti kod beba i male dece.

Da li plakanja izaziva kilu kod beba?

"Odmah ću da kažem da plakanje ne dovodi do nastanka kile. Znači, beba nikada neće dobiti kilu zato što plače. Ta kilica je u stvari jedna urođena anomalija. Dete se rađa sa tim problemom, plakanje pomogne da se to vidi. Ona plakanjem povećava pritisak u stomaku i na taj način potisne sadržaj iz stomaka u preponski kanal i onda mi kilicu vidimo. Roditelji obično prvi vide kilu i na neki način povežu da ju je beba dobila od plakanja. Ne, beba ima kilu, rodila se sa tim, ali to plakanja samo pomogne da je mi primetimo", rekao je doktor Kojović.

Zašto kila nastaje?

"Razlog nastanka preponske kile kod dece je nezatvaranje preponskog kanala. Testisi, pošto se najčešće i dešava kod dečaka, nastaju tokom trudnoće i spuštaju se u mošnice. Prilikom spuštanja ti kanali bi trebalo da se zatvore nakon spuštanja testisa, a kod ove dece ti kanali ostanu otvoreni", kaže doktor.

Kila, bruh, dete, beba
Shutterstock Lekar pregleda dete koje ima kilu

Koja je razlika između preponske i vodene kile?

"Razlika je u širini tog kanala koji smo pomenuli. Kada je kanal širok, u njega će da se spusti neki sadržaj iz stomaka. To može da bude crevo, deo trbušne maramice, kod devojčica jajnik... To se vidi kao otok u preponi kod dece. Ako je taj kanal manji, onda siđe samo stomačna tečnost i onda nastane ta vodena kilica", kaže urolog.

Kako se leči kila?

"Vodena kilica je nešto što može da prođe spontano, tako da ne žurimo sa tom intervencijom. Prečnik tog kanala je vrlo mali, nekad 1-2 mm i očekujemo da se on spontano zatvori i nije im potrebna intervencija. Kod te dece zakazujemo češće kontrole i nekad čekamo do 3.-4. godine da vidimo da li će se to desiti", kaže doktor, a onda objašnjava i šta se radi kod preponske kile:

"U slučaju preponske kile mehanički se vrati sadržaj iz kanala u abdomen i na taj način nema više sadržaja. Te preponske kile moramo da operišemo jer postoji rizik od uklještenja, što je hitno hiruško stanje."

Pedijatar, doktor, dete
Shutterstock Dete kod pedijatra

Da li vodena kila može da se punktira i kako izgleda operacija?

"To se ne preporučuje jer vi izvučete količinu tečnosti ali se ona vrlo brzo vrati pa na taj način možemo samo da napravimo infekciju ili neku drugu komplikaciju. Vodene kilice obično ne smetaju deci, oni se igraju normalno i ne primećuju je, nemaju nikakve tegobe", rekao je urolog, a onda je objasnio i kako se operacija radi:

"Operacija se radi u opštoj anesteziji, kao i skoro sve operacije kod dece. Nije dugotrajna intervencija ali dete ne može da bude mirno i onda moramo da ga stavimo u kratku opštu anesteziju. Mi prilazimo kili, sadržaj vratimo a samu kilnu kesu podvežemo i na taj način rešimo problem. Dete se brzo oporavi, za par dana ranica zaraste, počne sa normalnim aktivnostima i vraća se u kolektiv. To je jedna od najčešćih operacija koje radimo u dečijoj hirurgiji."

Zašto dečaci češće imaju kilu?

"Zato što imaju taj testis koji se spušta i na taj način menja anatomiju preponskog predela. Nedonoščad imaju mnogo češće preponsku kilu nego deca koja su rođena u terminu", kaže dr Kojović.

Kila, bruh, dete, beba
Shutterstock Pupčana kila kod bebe

Pored preponske, postoji i trbušna kila, šta je to?

"Trbušna kila je zapravo pupčana kila, i ona je uzrokovana jednom defektu na omotaču. Naša srednja linija tela treba da bude zatvorena, a ukoliko ostane malo otvorena, na tom mestu može da se pojavi malo ispupčenje, ta trbušna kila. Kod nje vrlo retko radimo intervenciju, obično prolazi spontano. Kako dete ojača, uspravi se i ojačavaju trbušni mišići, ona se povuče", zaključio je urolog Kojović.

(Yumama)