Naša koža prirodno sadrži jedan sastojak koji je štiti od isušivanja, čini je elastičnom i mekom.

Zašto onda toliko odraslih, a i dece, ima problem sa suvom kožom koja svrbi, kožom sklonom perutanju i raznim oblicima dermatitisa? U velikom broju slučajeva može biti u pitanju nedostatak linolne kiseline, vrlo važne masne kiseline koja gradi taj zaštitni, takozvani hidrolipidni sloj koji kožu štiti od isušivanja. Jer, koža koja nije bogata lipidima postaje suva, pati od ekcema ili dermatitisa ili – jednostavno, brže stari.

Upravo ovde je mesto za bolje upoznavanje sa ulogom linolne kiseline u koži.

Šta je linolna kiselina i koja joj je uloga u koži?

Esencijalne masne kiseline su linolna, linolenska i arahidonska kiselina. Ove kiseline, prirodni stanovnici naše kože, imaju ključnu ulogu u njenom zdravom izgledu. Linolna kiselina je ta koja održava čvrstu barijeru kože, a kad je ta barijera čvrsta onda je koža hidrirana, meka, elastična. Suprotno tome, kad nema dovoljno linolne kiseline, narušava se njena struktura i ona gubi na elastičnosti.

Upravo zato su ove kiseline poznate po svom blagotvornom dejstvu na kožu jer ublažavaju crvenilo i svrab, koriste se za tretman ekcema i akni, a u nekim slučajevima i psorijaze.

Linolna kiselina u medicinskoj kozmetici skoro ceo vek

To korisno dejstvo linolne kiseline na suvu i dehidriranu kožu uočeno je odavno i koristi se dugo, gotovo ceo vek, u medicinskoj kozmetici. Kozmetika koja sadrži linolnu kiselinu, praktično, predstavlja direktan unos linolne kiseline u kožu i daje vidljive i brze rezultate jer smiruje nadraženu kožu i hidrira je.

I kod nas na tržištu postoji medicinska kozmetika bazirana na linolnoj kiselini – Linola – i u njenom asortimanu su preparati za negu i pranje suve kože i za odrasle i za decu. Jedina je medicinska kozmetika čija formula daje primat linolnoj kiselini (otuda i ime za ovu liniju medicinske kozmetike ) jer ona podstiče prirodni proces regeneracije kože i štiti je od gubitka vlage.

linola_pr_yumama_beba.jpg
Promo Linola krema za ekcem i dermatitis

Nega suve kože mora biti svakodnevna, posebno zimi

Ako vi imate problema sa suvom kožom, ili je koža vaše dece sklona ljuspanju, , perutanju, ekcemima, dermatitisu – sigurno ste probali brojne kozmetičke preparate i narodne lekove. I znate da je za negu suve kože važna rutina. Kad dođe hladno vreme, posebno kada duva vetar, koža je još osetljivija i sklonija crvenilu.

U Linola proizvodima se, pored esencijalne linolne kiseline nalaze i prirodni sastojci koji inače sadrže ovu kiselinu a koji su, takođe, poznati u nezi kože: ulja čička, pšeničnih klica i kikirikija, ricinusovo ulje, kanola ulje kao i bisabolol iz ulja kamilice i ureu koja vezuje vlagu u koži i zadržava je.

Linola gel za pranje lica i tuširanje ublažava osećaj svraba i peckanja i vlaži kožu tokom 24h. Ne sadrži paraben ni mineralna ulja i ne pecka oči prilikom korišćenja. Nakon tuširanja, Linola losion za telo, koje pored ulja čička i ricinusovog ulja sadrži i vitamin E, dodatno će umiriti vašu kožu i ublažiti osećaj zatezanja i svraba.

(Promo)