Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NAUČITE DETE DA KROZ IGRU IZDUVA NOS: 6 sjajnih trikova koji će od "najteže muke" napraviti super zabavu

Autor Sandra Krstanović

Naučite vaše dete da duva nos kroz igru i zabavu pomoću ovih trikova.

 Prehlada, nos, curenje nosa, dete, devojčica Izvor: Shutterstock

Prehlada je čest zdravstveni problem kod dece i uglavnom je propraćena pojačanom sekrecijom iz nosa. Izbacivanje sekreta je jako važno kako bi se izbegle komplikacije kao što su upala ušiju ili bronhitis. Bebama i maloj deci sekret iz nosa se izvlači posebnim spravama, ali svi roditelji znaju koliko je to mučno i jedva čekaju da ih nauče da to rade samostalno.

Iako nema pravila u kom uzrastu tu radnju deca savladaju, mnogi pedijatri ističu da je u tome velika uloga roditelja da ih podstaknu ili kroz zabavu nauče. Evo nekoliko trikova koji mogu da pomognu:

  • Dajte detetu nacepkane papiriće koje treba da “oduva", ali nosićem. Ako je više dece na okupu, možete organizovati i takmičenje, ko dalje, vodeći računa o udaljenosti učesnika.
  • Sa mlađom decom možete probati uz pomoć plišanih igračaka, pokazujući kako meda i društvo duvaju nosić, tako da udahnu na usta i a onda izduvaju vazduh na nosić. Uvedite malo takmičarskog raspoloženja …”1,2,3.. duvaj.” Naravno uvek pohvalite dete kad i najmanji sadržaj bude u maramici.

 nos-prehlada-dete.jpg
dete duva nos
Izvor: Shutterstock

  • Kod nekih mališana koji uglavnom uvlače sadržaj umesto da dunu, ponekad je dovoljno, svaki put kada to urade reći "naopako" i brzo ukapiraju da obrnu postupak.
  • Neke su mame svaki put kada je dete šmrcavo pitale kako radi prase, dete bi namreškalo nosić i duvalo, malo unutra, malo napolje. Maramicu pod nos i vrlo brzo dete poveže šta treba da radi.
  • Zamolite da dete naduva obraze, zatim mu stisnete obraze da vazduh izađe na usta i tako nekoliko puta, zabavno je. Zatim predložite istu igru ali da usta ostanu zatvorena.
  • Igrajte igru "kako nos svira". Prvo to pokažete na sebi. Začepite nos, a onda malo po malo popuštate stisak da se čuje vazduh kako izlazi i onda nos "svira", dete će brzo poželeti da uradi isto.

Pitanje je trenutka kada će naučiti sami da duvaju nos, važno je samo da ih ne forsirate i da ih ne grdite ukoliko ne uspeju. Budite strpljivi, a do tada obavezno vodite računa da redovno održavate higijenu nosa kako ne bi došlo do većih zdravstvenih problema.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica