Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KADA JE PRAVO VREME DA DETE UPIŠETE NA SPORT? Trener objasnio koji period je idealan za zdravlje i razvoj mališana

Autor Radmila Ilić

Trener otkrio kada je pravo vreme da deca počnu da treniraju, ali i koliko treninga nedeljno treba da imaju.

 Sport, dete Izvor: Shutterstock

Deca mnogo vremena provode u pokretu, što je odlično za njihovo zdravlje. Kroz kretanje i ostale fizičke aktivnosti oni razvijaju telesne i psihičke veštine, a većina njih svoju potrebu ispunjava kroz igru.

Zbog njihovog nemirnog duha mnogi roditelji pomisle da bi trebalo što pre da ih upišu na neki sport kako bi tamo trošili energiju, a sportski operativni trener modernog plesa, Kristina Aleksić, otkriva kada je pravo vreme da mališani krenu na treninge.

Možda će vas zanimati

"Deca se, po prirodi, od najmlađih dana kreću, puze, penju, trče i skaču. Samim tim je najbolje da im taj period - period odrastanja i bezbrižnosti što duže traje. Međutim, kada govorimo o najboljem periodu kada bi deca trebalo da počnu da se, u kontrolisanim uslovima, uz trenera, bave sportom, to bi bio uzrast od četiri godine", rekla je.

U zavisnosti od uzrasta i discipline kojim se deca bave, varira kako dužina tako i intenzitet treninga. U proseku, to bude od 2 do 3 puta nedeljno.

 Sport, deca
Deca na treningu
Izvor: Shutterstock

Gojaznost dece i treninzi

Nažalost, sve više je gojazne dece koja se ne bave fizičkom aktivnošću, međutim, ako odluče da se pokrenu to ne mora nužno da znači da će im treninzi "teško pasti".

"Sve je stvar volje i želje kako deteta, tako roditelja. Ako su i dete i roditelj spremni da zajedno radimo sve, može. Kako u životu, tako i u sportu svima treba pružiti jednake šanse, nevezano da li je neko gojazan ili ne", zaključujue Kristina Aleksić.

Školica sporta je bitna zato što se deca kroz igru i sport pravilno razvijaju. Ona nisu svesna da su na treningu i pod obavezom, nego dolaze na čas da se igraju i uživaju. Deca se na taj način socijalizuju i razvijaju interesovanje i ljubav prema sportu.

(Yumama/Informer)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica