Virusni laringitis poznat pod nazivom Krup, često je oboljenje koje se javlja najčešće kod dece od 6 meseci do 3 godine, naročito u periodu sezone virusa (rano proleće, jesen, a posebno tokom zime).

Kao i skoro svaki virus i ovo oboljenje se javlja naglo, prate ga otežano disanje i promukli kašalj koji podseća na zavijanje psa koji se uglavnom javljaju tokom noći. Dete se budi iz sna, pa uznemireno zvukom koji dopire iz disajnih organa počinje da plače, što dodatno pogoršava kašalj. Virusni laringitis može, ali ne mora biti praćen povišenom temperaturom. Često mu prethodi kijavica i sekret u nosu. Ukoliko je uzrok alergija, kijavica može i izostati. Promuklost, kašalj i otežano gutanje i disanje su pokazatelji da je došlo do zapaljenja grkljana. Disajni organi dece su manji i uži nego kod odraslih, a infekcija može da utiče na njihovu funkcionalnost. Oticanje smanjuje prohodnost larinksa, što otežava protok vazduha i dovodi do težeg disanja. U ležećem položaju je to još izraženije nego kada dete sedi ili stoji.

Ukoliko se detetu pogorša stanje tokom noći, postoji način kako možete da ga umirite i smirite kašalj, kako biste mirno sačekali jutro i procenili da li je potrebno otići kod lekara. U kupatilu treba pustiti vruću vodu kako bi se stvorila para. Dete zatim treba uvesti u kupatilo i pustiti da tokom nekoliko minuta udiše topao vazduh. Zatim se savetuje izlaganje svežem vazduhu. Dete treba da sedne pored otvorenog prozora i oko pola minuta udiše hladniji vazduh. Nagla promena temperature i vlage obično umiruje iritaciju i donosi olakšanje, nakon čega se treba uputiti ka pedijatru.

pedijatar-kašalj.jpg
Shutterstock Dete na pregledu kod pedijatra

Lečenje laringitisa

Kao i skoro svako virusno oboljenje, uz mirovanje, odmaranje i često hidriranje dete može da se brzo oporavi. Čaj i tople supe se preporučuju što češće, kao i odmaranje glasa. Međutim ukoliko se simptomi pogoršaju, kašalj previše razdražuje dete i pojavi se povišena temperatura, onda je sigurnije da se dete odvede kod pedijatra.

Inhalacija daje izuzetno brze rezultate zato što se lek primenjuje direktno na obolelo mesto, tj. dete će ga udahnuti putem inhalacije. S obzirom na to da je kod većine respiratornih infekcija sluznica nadražena, u prvom trenutku od pomoći mogu biti inhalacija pantenolom ili fiziološkim rastvorom. Međutim, iako se laringitis u većini slučajeva uspešno leči inhalacijom, neophodno je dete odvesti kod lekara. Postoje druga oboljenja disajnih organa sa veoma sličnim simptomima koja zahtevaju potpuno drugačije lečenje. Lekar će postaviti dijagnozu i prepisati odgovarajuću terapiju.

Ukoliko se ne leči, akutni laringitis može preći u hronični, pa je važno da se lečenju pristupi odgovorno. Pored inhalacije, lekar može odrediti antibiotsku terapiju, proizvode na bazi kortikosteroida, kao i terapiju kiseonikom. Odabir lekova zavisi od uzrasta deteta.

Najopasniji oblik laringitisa kod dece izaziva bakterija Haemophilus influenzae, ali su deca zaštićena nakon primanja vakcine HiB (oko trećeg meseca). Bakterija može izazvati meningitis, otitis, zapaljenje pluća i drugo, ali se dobija veoma retko, jer su skoro sve zemlje uvrstile ovu vakcinu u kalendar vakcinacije.

Pošto je laringitis kao i svaki virus zarazan i prenosi se kapljičnim putem,da bi se smanjila mogućnost da dete uopšte dobije infekciju, važno je da što više vremena provodi na svežem vazduhu, kao i da se hrani zdravo i da redovno održava higijenu ruku.

(Yumama)