Krpelj može biti zaražen bakterijom Borreliom Burgdorferi (Borrelia Burgdorferi) kao i virusom krpeljskog encefalitisa i ove mikorganizme može preneti čoveku. Borellia je uzročnik Lajmske bolesti. Prema podacima sa kojima raspolažu epidemiolozi 30 – 40% krpelja na teritorji Beograda je zaražeo Borreliom.

Još uvek traje sezona krpelja i zato treba posebno obratiti pažnju kada idete u prirodu jer ne postoji nikakva garancija da ćete izbeći ove male krvopije.Ukoliko primetite ili sumnjate da imate krpelja na telu najbolje je da se javite specijalisti koji će specijalnom pincetom ukloniti krpelja.

Krpelja treba izvaditi iz kože što pre. Idelano je da se krpelj izvadi u toku prvih 24 časa od uboda, kako bi se smanjila verovatnoća prenošenja infekcije. Brojne studije su pokazale da, ukoliko krpelj stoji na koži duže od 24 sata, verovatnoća zaraze se višestruko povećava, a ovaj rizik je još veći ukoliko krpelj stoji duže od 48 sati.

Postoji li opasnost i koji su simptomi ujeda krpelja?

U velikom broju slučajeva, krpelji se najedu krvi i otpadnu. Problem je u brojnim mikrobima i bakterijama koje oni kroz svoj ujed i pljuvačku mogu preneti u naš krvotok. Ujed krpelja vrlo često može proći nezapaženo i bez nekih posebnih posledica i simptoma. Smatra se da oko četvrtina populacije nosi neku zarazu, a neki od njih mogu vam preneti i nekoliko zaraza odjednom. Ipak, ovo je jako redak slučaj.

Onda kada krpelj nosi na sebi neku bakteriju ili virus, koža će da se inficira posle izvesnog vremena, a simptom koji ćete sigurno primetiti jeste crvenilo. Neke osobe mogu da budu alergične na ujed krpelja, odnosno na njihovu pljuvačku. Simptomi ujeda tada ukčljučuju crvenilo, osip, otečenost.

Krpelji prenose mikrobe direktno u vaš krvotok, a odatle su oni u stanju da dopru do najrazličitijih delova tela i da izazovu simptome koje ne biste ni povezali sa ujedom .Tu leži pravi razlog za uzbunu.

ujed krpelja.jpg
Shutterstock Ujed krpelja

Kako prepoznati i lečiti Lajmsku bolest

Jedna od najčešćih bolesti koje ujed krpelja može da prenese jeste Lajmska bolest. Obično će svrab i crvenilo da vam stave do znanja da nije u pitanju običan ujed, već onaj koji ima i dodatak u vidu bakterije Borrelia burgdorferi .Ovakvi ujedi nisu bolni, a mogu proći i bez svraba i neprimećeni ukoliko vam nisu na vidnom mestu. Štaviše, vrlo često se simptomi Lajmske bolesti jave nekoliko dana nakon same infekcije odnosno ujeda krpelja.

Glavni simptom lajmske bolesti je specifično crvenilo na koži oko ujeda koje se širi u obliku prstena i liči na oko. Ovaj simptom može se javiti nekoliko dana ali i nekoliko nedelja posle ujeda i može da dosegne i obim od 20 cm, pri čemu je središnji deo kruga boje kože, a okolni deo crven. Rani stadijum Lajamske bolesti mogu pratiti i dodatni simptomi: malaksalost, bolovi u zglobovima i mišićima, glavobolja, povišena temperatura, gubitak apetita, uvećanje limfnih čvorova....

Ovo oboljenje se najuspešnije leči dok je u ranoj fazi i to terapijom antibioticima, koja traje oko dve nedelje

U nekim slučajevima (obično kada se jave simptomi vezani za centralni nervni sistem) potrebno je terapiju antibioticima davati intravenski. A nakon poboljšanja simptoma prelazi se na oralnu terapiju antibioticima. Ovakvo lečenje može da traje od dve nedelje do mesec dana. Nakon što se završi sa terapijom antibioticima nekada je potrebno da prođu nedelje, pa čak i meseci kako bi svi simptomi nestali.

(Yumama)