Odeljenje za dečiju tuberkulozu pri bolnici za dečije plućne bolesti KBC "Dr Dragiša Mišović" prethodne dve godine nije bilo u funkciji jer je klinika u potpunosti radila u kovid režimu. Od aprila ponovo prima decu koja su obolela od tuberkuloze, i trenutno se na bolničkom lečenju nalazi sedmoro mališana.

"Mi smo jedino odeljenje u regionu koje bolnički leči decu obolelu od tuberkuloze, ali pošto smo u prethodne dve godine sto odsto bili u kovid režimu nismo ih primali na bolničko lečenje, već su lečena ambulantno, u antituberkuloznim dispanzerima. Nakon što smo izašli iz kovid režima, naše male pacijente ponovo primamo na odeljenje gde se redovno kontrolišu, imaju pojačan higijensko-dijetetski režim i svakodnevnu terapiju. Moram da naglasim da se tuberkuloza danas uspešno leči", kaže Olivera Ostojić, načelnica Dečije klinike Kliničko-bolničkog centra "Dr Dragiša Mišović".

Ostojićeva navodi da broj trenutno hospitalizovane dece nije neuobičajen i da nema razloga za brigu.

"I pre korone imali smo od 20 do 25 mališana godišnje na bolničkom lečenju, znači da nije u pitanju nikakva epidemija i da je stanje redovno."

Dečak u bolnici
Shutterstock Dečak u bolnici

Simptomi tuberkuloze

"Ukoliko dete ima temperturu i kašalj koji traju duže od tri nedelje, opštu slabost, preznojavanja i gubi na težini, lekar u domu zdravlja treba da pomisli na tuberkulozu jer ova bolest nije iskorenjena. Osim toga, treba otkriti i prijaviti sve kontakte dece sa obolelima od tuberkuloze, najpre u porodici, a to je posao epidemioloških službi. Svе оsоbе iz bliskоg kоntаktа sа zaraznim bolesnikom mogu da se inficiraju, ako se on prethodno ne izoluje i leči. Takođe, treba obratiti pažnju da li dete na levom ramenu ima ožiljak od BSG vakcine, koja u 95 odsto slučajeva štiti od bolesti. Ali treba znati da pet odsto populacije oboli bez obzira na vakcinaciju, a u kasnijem periodu života još pet posto može da oboli zbog nekog oštećenja imunog sistema", kaže dr Ostojić.

Kašalj
Shutterstock Kašalj

Škola za obolele od tubrkuloze

Doktorka navodi da bolničko lečenje traje dugo, od tri do šest meseci, i da je deci koja se leče kod njih obezbeđeno da redovno prate nastavu.

"Obolela deca su najčešće školskog uzrasta, pa svo vreme lečenja, koje traje dugo, imaju nastavu, vode se školski dnevnici i oni ništa ne propuštaju od gradiva zahvaljujući nastavnicima iz Specijalne škole "Dragan Hercog" koji dolaze u bolnicu."

(Yumama/Žena)