Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SEDMORO DECE U SRBIJI U BOLNICI ZBOG TUBERKULOZE: Ovo su simptomi, a evo šta doktorka Ostojić kaže o uspešnosti lečenja

Autor Radmila Ilić

Nije u pitanju epidemija, ali evo kako da prepoznate simptome.

 Kašalj, dete_228257020.jpg Izvor: Shutterstock

Odeljenje za dečiju tuberkulozu pri bolnici za dečije plućne bolesti KBC "Dr Dragiša Mišović" prethodne dve godine nije bilo u funkciji jer je klinika u potpunosti radila u kovid režimu. Od aprila ponovo prima decu koja su obolela od tuberkuloze, i trenutno se na bolničkom lečenju nalazi sedmoro mališana.

Možda će vas zanimati

"Mi smo jedino odeljenje u regionu koje bolnički leči decu obolelu od tuberkuloze, ali pošto smo u prethodne dve godine sto odsto bili u kovid režimu nismo ih primali na bolničko lečenje, već su lečena ambulantno, u antituberkuloznim dispanzerima. Nakon što smo izašli iz kovid režima, naše male pacijente ponovo primamo na odeljenje gde se redovno kontrolišu, imaju pojačan higijensko-dijetetski režim i svakodnevnu terapiju. Moram da naglasim da se tuberkuloza danas uspešno leči", kaže Olivera Ostojić, načelnica Dečije klinike Kliničko-bolničkog centra "Dr Dragiša Mišović".

Ostojićeva navodi da broj trenutno hospitalizovane dece nije neuobičajen i da nema razloga za brigu.

"I pre korone imali smo od 20 do 25 mališana godišnje na bolničkom lečenju, znači da nije u pitanju nikakva epidemija i da je stanje redovno."

 Dečak u bolnici
Dečak u bolnici
Izvor: Shutterstock

Simptomi tuberkuloze

"Ukoliko dete ima temperturu i kašalj koji traju duže od tri nedelje, opštu slabost, preznojavanja i gubi na težini, lekar u domu zdravlja treba da pomisli na tuberkulozu jer ova bolest nije iskorenjena. Osim toga, treba otkriti i prijaviti sve kontakte dece sa obolelima od tuberkuloze, najpre u porodici, a to je posao epidemioloških službi. Svе оsоbе iz bliskоg kоntаktа sа zaraznim bolesnikom mogu da se inficiraju, ako se on prethodno ne izoluje i leči. Takođe, treba obratiti pažnju da li dete na levom ramenu ima ožiljak od BSG vakcine, koja u 95 odsto slučajeva štiti od bolesti. Ali treba znati da pet odsto populacije oboli bez obzira na vakcinaciju, a u kasnijem periodu života još pet posto može da oboli zbog nekog oštećenja imunog sistema", kaže dr Ostojić.

 Kašalj
Kašalj
Izvor: Shutterstock

Škola za obolele od tubrkuloze

Doktorka navodi da bolničko lečenje traje dugo, od tri do šest meseci, i da je deci koja se leče kod njih obezbeđeno da redovno prate nastavu.

"Obolela deca su najčešće školskog uzrasta, pa svo vreme lečenja, koje traje dugo, imaju nastavu, vode se školski dnevnici i oni ništa ne propuštaju od gradiva zahvaljujući nastavnicima iz Specijalne škole "Dragan Hercog" koji dolaze u bolnicu."

(Yumama/Žena)

Možda će vas zanimati

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica