Uskrsu se svi raduju, međutim jedna mama je vrlo rano saznala da njena devojčica ima alergije, i od tada se više ne raduje porodičnim praznicima i okupljanjima.

"Uskrs kao najradosniji praznik našoj porodici svake godine prolazi u strahu. Od kako imamo dete, i otkako su joj dijagnostikovali alergiju na belance i na orašaste plodove, porodična slavlja, a posebno Uskrs počela su da nam budu opterećujuća", ovako svoju priču započinje mama čija ćerka ima jaku alergiju na belance i na orašaste plodove.

"Svesna sam opasnosti koju alergija nosi jer sam i sama tri puta u roku od šest meseci bila na ivici života zbog namirnica koje sam do tada redovno jela, i baš zbog toga što znam kako izgleda taj anafilaktički šok u kom ti je svaki sekund bitan, zbog toga se možda i nekad previše plašim za svoju ćerku. Nažalost, cela naša okolina, osim mog supruga, naravno, ne shvata toliko opasnosti i vrlo često čujem rečenicu: 'neće joj biti ništa'. Od toga mi se diže kosa na glavi, a od darivanja čokolada, uskršnjih jaja, čokoladnih zeka detetu koje to ne sme da jede i to direktno u ruke, hvata me panika", kaže mama koja nakon što njenom detetu date jaje ili čokolade koje orašaste plodove imaju i u tragovima ima veliku muku da objasni detetu da to ne sme da jede iako izgleda toliko šareno, slatko i ne želi da ga ispusti iz ruku.

Deca obožavaju uskršenje slatkiše
Shutterstock Deca obožavaju uskršnje slatkiše

Za njih je svaki Uskrs stres jer glavne stvari koje se nalaze na svakoj trpezi stvaraju opasnost za život njihove ćerke.

"Čim moja devojčica uzme jaje u ruke, ja se stvorim pored nje. Ona je sada veća, lupa i ljušti jaja, ali na svu sreću naučila je da mama jede belance, a ona iz jaja uzima žumance. Međutim, nikada ne znaš šta će detetu od dve godine pasti na pamet, da li će gricnuti i 'taj mamin deo' ako ne bdim pored nje, i zbog toga završiti u bolnici i boriti se za svoj mali život", zaključuje mama.

Simptomi alergije na jaje

Reakcije mogu varirati od osobe do osobe, i od stepena alergije, ali obično se javljaju ubrzo nakon izlaganja jajetu. Simptomi mogu uključivati:

  • Upala kože ili komprivnjača
  • Začepljen nos, curenje iz nosa i kijanje
  • Digestivni simptomi, kao što su grčevi, mučnina i povraćanje
  •  Znaci i simptomi astme kao što su kašalj, piskanje, stezanje u grudima ili kratak dah.
Ekcem je čest kod dece sa alergijama
Shutterstock Ekcem je čest kod dece sa alergijama

Teške alergijske reakcije:

Mogu dovesti do anafilaktičkog šoka, hitnog stanja opasnosg po život. Ono zahteva hitnu medicinsku negu i injekciju adrenalina, a ovo su simptomi koji ih prate:

  • Suženje disajnih puteva, uključujući otečeno grlo ili knedlu u grlu koja otežava disanje
  •  Bol u stomaku i grčeve
  • Ubrzan pusl
  • Šok, sa ozbiljnim padom krvnog pritiska koji se oseća kao vrtoglavica ili gubitak svesti.

Ozbiljnost reakcije može da varira, pa ako je prethodni put bila blaga, već sledeći put može dovesti do anafilaktičkog šoka. Razgovarajte sa pedijatrom vašeg deteta, ukoliko on smatra da je pod životnom opasnošću, može vam prepisati injekciju adrenalina koju i sami možete aplikovati ako dođe do težih simptoma, opasnih po zdravlje.

(Yumama)